news

maandag, 22 januari, 2018 - 19:57

Zaterdag 12 mei Zeewijding om 1400 uur
Oecumenisch viering aan het Monument der zeelieden. Bij slecht weer in de Kapucijnenkerk gevolgd door een optocht naar de visserskaai! 1500 uur Inscheping van de diverse priesters van de verschillende geloofsovertuigingen en wijding van de deelnemende vloot aan Oostende voor Anker gelegen in het Mercator -en Montgomerydok
 

maandag, 15 januari, 2018 - 19:10

DE "DUNKIRK LITTLE SHIPS" KOMEN TERUG !
Ter gelegenheid van Oostende voor Anker zal de “Association Of Dunkirk Little Ships” aanwezig zijn met een 12-tal schepen die ooit deelnamen aan de operatie “Dynamo”. De Britse Admiraliteit slaagde de er tussen 28 mei en 2 juni 1940 in om, met 700 private schepen, meer dan 338.000 Britse, Franse en Belgische soldaten te evacueren van de stranden tussen De Panne en Duinkerke naar Ramsgate in het Verenigd Koninkrijk.
Deze armada werd ingezet op 27 mei 1940 en bemand met marinepersoneel, reservisten en opgeroepen vissers. De evacuatie duurde tot 2 juni. Een 60-tal Belgische schepen waaronder een groot aantal vissersschepen hebben eveneens onze strijdmakkers geholpen en evacueerden meer dan de 4.300 soldaten.
In mei 1965 werd, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de operatie Dynamo en onder impuls van de gekende radio en televisie journalist Raymond Baxter, een samenkomst georganiseerd waar 43 schepen die deelnamen aan deze heroïsche daad, aanwezig waren. Na de samenkomst werd de “Association Of Dunkirk Little Ships” in 1966 opgericht. Hun doelstelling is de “spirit of Dunkirk” nooit te vergeten. De huidige vloot bestaat uit een 100-tal motorjachten, zeilschepen en vissersschepen die deelnamen aan de evacuatie en die (na restauratie) hun originele lijnen behielden. Als erkentelijkheid mogen de schepen het kruis van Sint-Joris voeren (Admiraliteitsvlag) met het wapen van Duinkerke.
Naast de historische waarde mogen wij natuurlijk niet vergeten dat de jongste dame (schip of boot) ten minste 75 jaar oud is en dit alleen al een hele uitdagingen is om deze vloot verder te laten varen. Dit doen de schippers nog altijd uit overtuiging en om de gedachte van de gevallen strijdmakers op de stranden van Duinkerke in eer te houden!
Het is voor Oostende voor Anker een grote eer om deze vloot van enthousiaste booteigenaars te verwelkomen als eregast van ons festival.

maandag, 11 december, 2017 - 17:06

Muziek Maestro, ontdek alle muziekgroepen met meer dan 130 optredens
http://www.oostendevooranker.be/nl/visit/muziek

maandag, 4 december, 2017 - 19:00

De deelname van de driemaster Belem is een feit, in primeur werd de vaarroute voorgesteld op het salon Nautique van Parijs en werd het contract ondertekend door de organisator en de gedelegeerd bestuurder van de Fondation Belem

maandag, 27 november, 2017 - 18:08

De VZW Oostende voor Anker is fier om U het nieuwe programma voor te stellen van Oostende voor Anker 2018 #OVA2018
http://www.oostendevooranker.be/nl/visit/programma