200.000 bezoekers vinden de weg naar Oostende voor Anker

De 20ste editie van Oostende voor Anker blikt terug op een zeer geslaagde vierdaagse met 200.000 bezoekers. Duizenden gezinnen zakten voor de jubileumeditie af naar de Visserskaai en de verschillende dokken en jachthavens voor een mix van gastronomie, muziek en animaties. Oostende voor Anker zorgde weer voor een ongeëvenaarde sfeer en het wordt nu al uitkijken naar een volgende editie, die in het teken van James Ensor zal staan.

Burgemeester Bart Tommelein: “Oostende voor Anker is vier dagen feest, een festival dat zo verweven zit in het DNA van de stad dat het onmogelijk is om niet langs te gaan. Het is een samenkomst voor Oostendenaars, bezoekers, maritieme experts en kleine ontdekkers. Het nieuwe parcours kon onmiddellijk op heel wat enthousiaste reacties rekenen en zal volgend jaar ook aangehouden blijven.”

De grote blikvanger van deze editie was Lé Galion, de replica van het Spaanse schip dat honderden jaren terug gebruikt werd om heuse ontdekkingstochten te doen en handel te drijven. Curator Hubert Rubbens: “We ontvangen jaarlijks meer dan 130 schepen in Oostende tijdens Oostende voor Anker en dan is het voor mij belangrijk om veel verschillende types schepen te zien aanmeren. Van de kleinste sloep tot echte mastodonten als Lé Galion. Ik ben uiteraard zeer trots dat dit schip voor het eerst deelneemt en dat tienduizenden mensen aan boord konden gaan. Daar draait Oostende voor Anker namelijk om: niet vanop een afstand bekijken, maar echt beleven.”

Aan boord van de Mercator wordt de expeditie naar het Paaseiland uit de doeken gedaan. Hét schip van Oostende was daardoor ook dit jaar een niet te missen tussenstop van de bezoeker. De expo loopt nog tot eind dit jaar.

De Vistrap pakte uit met fileersessies en garnaalpelwedstrijden. De visserij kwam zo ook mooi aan bod in het programma van Oostende voor Anker.

2020 wordt in Oostende hét Ensorjaar. Met de opening van het bezoekerscentrum en het Ensorhuis komt onze wereldberoemde kunstenaar opnieuw thuis. Ook Oostende voor Anker zal dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan met het thema “Ensor in zee”. De kunstenaar schilderde als geen ander fantastische zichten op zee. Toen hij in de Vlaanderenstraat woonde, was de zee slechts 50 meter verwijderd van zijn voordeur. Hij kon als geen ander de kleurschakeringen vastleggen op zee, met de zon, het licht, het water, de wolken en de nevel. Een zicht dat de zeelieden hier aanwezig maar al te goed kennen.

De editie van volgend jaar zal samenvallen met het Pinksterweekend en gaat van start op vrijdag 29 mei en loopt tot maandag 1 juni 2020.