Bevrijdingsdagen Antwerpen – Kom alvast de grootse Vloot en luchtdéfilé ontdekken op 7 september

De Bevrijdingsdagen in Antwerpen pakken dit jaar groots uit, omdat de Duitse bezetter in september exact 75 jaar geleden verdreven werd uit de stad. Voor deze editie op 7 en 8 september zullen in de stad een honderdtal historische voertuigen, vliegtuigen en schepen te bewonderen zijn. Ook een unieke parade doorheen het centrum, een Bevrijdingsdorp aan de Scheldekaaien en een indrukwekkend audiovisueel spektakel op de Grote Markt roepen de sfeer van toen terug op. In het FelixArchief opent een expo over de oorlogsperiode en de bunkers in het Stadspark krijgen een speciaal jasje aangemeten, waarbij één ervan uitzonderlijk ook te bezoeken is. Het traditionele Bal van de Bevrijding van het district Antwerpen op de Groenplaats wordt dan weer een extra feestelijke editie.

Volledig programma kan je vinden op https://www.antwerpenherdenkt.be/bevrijdingsdagen-zaterdag-7-9

Eén van de meest spectaculaire onderdelen van de festiviteiten wordt ongetwijfeld de komst van een reeks historische en hedendaagse schepen en vliegtuigen naar Antwerpen. In de late namiddag doen ze een gezamenlijke parade op en boven de Schelde.
Onder het twintigtal schepen bevinden zich hedendaagse militaire vaartuigen. Drie schepen gooien nadien het anker uit naast het Bevrijdingsdorp en kunnen daar bezocht worden worden.
De historische schepen vormen een indrukwekkende verzameling geschiedenis, met  onder andere een Brits schip dat tijdens de oorlog onderzeeërs escorteerde, en een houten mijnenveger die nadien werd ingezet voor de Belgische kust. Maar ook een tiental van de ‘Dunkirk Little Ships’. Dat zijn privéboten die in 1940 gebruikt werden om geallieerde soldaten vanuit Duinkerke veilig naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen. Deze schepen kan je op zondag tot 17.30 uur bezoeken in het Bonaparte- en Willemdok. De inzet van die historische schepen kwam tot stand dankzij de inzet van Hubert Rubbens, curator van Oostende voor Anker en tevens ook vloot coördinator van de parade !