De 5 toppers van curator Hubert Rubbens op Oostende voor Anker

Hubert Rubbens zat de voorbije negentien jaar aan het roer van Oostende voor Anker. Deze twintigste editie doet hij dat voor het eerst als curator in samenwerking met Toerisme Oostende. Het water is zijn natuurlijke habitat, Oostende voor Anker een tweede thuis. Maar wat zijn nu zijn vijf geheimtips voor deze editie?

1. Lé Galion

De curator tipt het Lé Galion als een fenomenale bezienswaardigheid, een topper van formaat die deze 20ste editie nog unieker maakt. Het is de eerste keer dat het Lé Galion zal deelnemen aan Oostende voor Anker. En wat voor een galjoen! Het is namelijk een replica van een type schip dat gebouwd werd voor de Spaanse Kroon in de 16de eeuw. Het werd tot de 18de eeuw ingezet om handel te voeren tussen Spanje, Amerika en de Filipijnen en droeg zo bij tot de expansie van de wereld. Soortgelijke koopvaardijschepen, met een lengte van 35 tot 65 meter, konden wel 1.200 ton wegen. Een grandioos schip dat de grote oceanen moest trotseren.

Bovendien is het sinds haar tewaterlating in 2009 te Punta Umbria in Spanje de allereerste keer dat het schip aanmeert in een Belgische haven. Het galjoen zal tijdens Oostende voor Anker aanleggen aan de Cruisekaai – achter het station – en is via de Natiënkaai gratis toegankelijk voor het grote publiek.

ETA (Aankomst “Lé Galion Andalucia”): Dinsdag 21 mei om 9.00 uur


2. Dinkelstroom: Ambachtelijke zalmroker

Oostende voor Anker en lekkere vishapjes gaan vanzelfsprekend hand in hand.

Daarvoor gaat Hubert graag langs bij de Nederlandse ambachtelijke zalmroker Dinkelstroom!

Een sfeervol kraam met lekkere zalm die gerookt wordt op eiken planken rond een haardvuur.

Dit (h)eerlijk spektakel is terug te vinden op het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Elk jaar komen honderden bezoekers hier een stukje vis proeven, om vingers en duimen bij af te likken.

Wees er snel bij want op is op!


3. Tentoonstelling Paaseiland

Kom naar de tentoonstelling op de Mercator en ontdek het verhaal van de expeditie naar Rapa Nui! Hubert vertelt dat hij een grote fan is van Kuifje, die eveneens avonturen beleefde op het Paaseiland. In het najaar van 1934 vaarde de barkentijn Mercator o.l.v. Henri Lavachery van Antwerpen via het Panamakanaal naar Rapa Nui. Met de Chileense autoriteiten was overeengekomen dat de Frans-Belgische expeditie een aantal kunst- en cultuurvoorwerpen mocht meenemen naar Europa. Een stenen hoofd van 3 ton is bestemd voor Frankrijk. De Belgen kiezen een volledig beeld, door de inboorlingen ‘Pou Hakanononga’ genoemd, de ‘god van de tonijnvissers’, een 3-meter hoge kolos van bijna 6 ton!

Tijdens Oostende voor Anker start de tentoonstelling over deze fantastische expeditie. Bezoek de parel van Oostende en kom meer te weten over zijn geschiedenis. De tentoonstelling loopt tot eind december.

Meer info op zeilschipmercator.be


4. Breng een bezoek aan de stoomboot van Sinterklaas

Waar ter wereld is het mogelijk om dé pakjesboot van Sinterklaas te bezoeken?

Juist, tijdens Oostende voor Anker!

De Hydrograaf heeft een rijke geschiedenis waarbij het tot 1962 diende als stoomschip bij de Koninklijke Marine. Dankzij een lange staat van dienst is het schip goed bewaard gebleven.

Tijdens het maritieme festival kun je binnenin een kijkje gaan nemen, genieten van kinderverhalen of één van de optredens meepikken. De moeite waard voor jong en oud!


5. RelyOn Nutec reddingsdemonstraties

Voor de die hardfans van Oostende voor Anker organiseert RelyOn Nutec dagelijks demonstraties van overlevingstechnieken en reddingen op zee in het Montgomerydok, dit in samenwerking met de Marinekadetten van Oostende.
Op hun stand kan je ook een kijkje nemen in reddingsvlotten en reddingsboten waarmee moderne koopvaardij- en cruiseschepen uitgerust zijn. De RelyOn Nutec-instructeurs staan klaar om een antwoord te geven op al je vragen over veiligheid op zee, in een windmolen of in geval van brand aan boord.

Het Montgomerydok bevindt zich tussen Noordzeeaquarium en sluis.

Demonstraties vinden op donderdag en vrijdag plaats om 15.00 uur en op zaterdag en zondag om 11.00 en 15.00 uur.


Bonus. Meevaren met een schip !!!

Tijdens Oostende voor Anker zal de Oostendse “Nele” met uitvaren langs de kust voor Oostende. Je vaart anderhalf uur mee met deze replica van een tweemastsloep waarmee tot begin 20ste eeuw op de Noordzee werd gevist.

Vaar je liever niet op open zee, boek dan een ticket voor een havenrondvaart van 1/2 uur met het stoomschip “Dockyard III”. Een schip dat in 1941 gebouwd werd en dat met liefde gerestaureerd werd door z’n huidige eigenaar samen met een groep vrijwilligers.

Of Rondvaart op zee met de Elbe. De Elbe werd op 24 februari 1959 in dienst gesteld als zeesleepboot voor L. Smit & Co. ’s Internationale Sleepdienst in Rotterdam.

Of Scheep in op de Fast One en volg tijdens Oostende voor Anker de historische (zeil)schepen in volle actie op zee!

Voor info en boekingen kan je terecht op de “meevaren pagina”