De geheimen van de Eenhoorn

Als kuifje fan of beter in ons jargon een “Tintinophiel” ben ik blij om de komst van de Eenhoorn aan te kondigen tijdens Oostende voor Anker 2021. Deze uitzonderlijke replica op schaal 1/4 zal zijn ze maiden trip onder zeil varen naar Oostende voor Anker ! Nadien zal hij te bewonderen zijn in Versailles op de “Grand Canal”. (nog te bevestigen)
De eenhoorn gelijkt wel op die ooit getekend door Hergé maar is geen exacte kopie. Bovendien is de geschiedenis van die op schaal schepen boeiend ! Het is dankzij de expansie politiek van de Zonnekoning Lodewijk de 14de , dat dit soort schepen gebouwd werden. Teneinde om de Koning te motiveren en te overtuigen om zijn Marine te ontwikkelen bestelde Jean-Baptiste Colbert in 1669 een oorlogsschip op schaal ¼ om op de vijver van Versailles te varen. Het zou het begin worden van een 60 tal tellende vloot in Versailles , die hoofdzakelijk gebruikt werd voor het simuleren van zeeslagen !
Dankzij die briljante ingeving kon Colbert een gevoelige snaar van de vorst bespelen en besliste de Koning om een ganse vloot te bouwen van zeewaardige schepen in vervanging van haar oudere galeien. Dankzij die uitbouw werd Frankrijk een wereldmacht met tal van koloniën en de grootste concurrent van Engeland en Nederland.
De VZW Maritiem atelier te Brussel bouwde door middel van een sociaal project het schip in 500 dagen ! Een opvallend kenmerk is alvast, hij gelijkt echt op de Eenhoorn dat Hergé ooit tekende !
Mis hem alvast niet want het wordt een unicum !!! ook voor niet Kuifje liefhebbers tussen 7 en 77 jaar