De mythische zeilboot Jacques Brel zal zijn maiden trip varen naar Oostende voor Anker

Het 20 meter lange stalen zeilvaartuig van Jacques Brel, dat voorlopig Zeebrugge als thuis haven heeft en straks weer door de golven zal snijden, draagt precies 18 jaar na de aanslagen van 11 september in New York nu ook een stalen onderdeel van de WTC-torens mee op haar zeereizen.

18 jaar na de aanslag op de WTC-torens in New York werd een stalen onderdeel van de ingestorte Twin Towers aan boord gemonteerd van de Askoy II, de zeilboot van Jacques Brel. Het onderdeel kwam terecht aan de bakboordzijde van de centrale kajuit. In 2010 kreeg Piet Wittevrongel het stuk staal van 15 op 15 cm met de inscriptie ‘Recovered Steel World Trade Center’ in het Flanders House in New York door bemiddeling van de “Port Authorety” van New York.

Nu de Askoy II aan de eindfase van haar afwerking toe is, bleek de 11 september het geschikte moment om het dramatisch maar zinvolle souvenir definitief ‘in te schepen’. “Zo krijgt het een plaats waarmee ook wij van de Askoy II de boodschap van vrede en verdraagzaamheid willen uitdragen”, vindt Piet, die samen met zijn broer Staf het wrak van Brels zeilschip uit Nieuw Zeeland naar ons land kon overbrengen.

Na een restauratiecampagne van 10 jaar die nu stilaan afloopt, hopen de broers het vaartuig op 8 april 2020 – de geboortedag van Brel – te water te laten. “Dan zal de tweemaster zeilklaar zijn en aanwezig zijn op de Havenfeesten van Blankenberge en Oostende voor Anker waar het destijds 10 jaar geleden als wrak aankwam. Een dikke proficiat aan de beide initiatiefnemers, Piet en Staf Wittevrongel.

Ze hadden een droom en wordt na 10 jaar werkelijkheid !

Bravo vanwege het ganse Oostende voor Anker team.