De Nederlandse Marine zal aanwezig zijn op de 22ste editie van Oostende voor Anker

Alweer een topper van format. Het Opleidingszeilschip van de Nederlandse Koninklijke Marine “Urania” zal present zijn op de 22ste editie van Oostende voor Anker ! Het zeilschip zal in het Mercatordok liggen en natuurlijk toegankelijk voor het grote publiek. Onze “Jantjes” zijn alvast meer dan welkom.

Zr.Ms. Urania wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de opleiding van marineofficieren (Adelborsten). Tijdens de opleiding op het Koninklijk Instituut voor de Marine zijn adelborsten één of meerdere weken aan boord.

In deze periode wordt aan adelborsten de elementaire nautische kennis en kunde bijgebracht. De focus ligt echter vooral op karaktervorming; woorden als zeemanschap, samenwerking, verantwoordelijkheid en vertrouwen staan centraal aan boord van Zr.Ms. Urania. Een tweede taak van Zr.Ms. Urania is representatie, met andere woorden “Showing the Flag”. Dit gebeurt in binnen- en buitenland.

De bemanning bestaat uit een commandant, een bootsman en een kwartiermeester en maximaal 12 trainees/opstappers. Zr.Ms. Urania zeilt op jaarbasis zo’n 8000 zeemijlen in vooral de Noordzee, Oostzee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Sinds 1830 beschikt de Koninklijke Marine over een opleidingszeilschip met de naam Urania. Sinds 1938 is dat een schip in haar huidige verschijningsvorm. Bij een routine inspectie in 2001 werd duidelijk dat de romp niet meer zeewaardig was van het oude opleidingsschip Urania, dat uit 1928 dateerde. Tijdens de renovatie bleek dat nieuwbouw noodzakelijk was. Wel kreeg de nieuwe Urania elementen uit de oude, zoals het stuurwiel, de bootmanskist, lieren en prisma’s. Vanuit de verte lijkt het nog op de oude Urania, maar eigenlijk is het een ander schip. Zr.Ms. Urania heeft bekendheid verworven tijdens de vele Tall Ships Races en de bijbehorende “Sail” evenementen. De huidige Urania is de vijfde die deze naam draagt en is in dienst sinds 2004.

Type                                        : Stalen S-spant, bermuda kits getuigd

Zeilnummer                             : NED 31

Bouwjaar                                 : 2003

Vlag                                         : Nederland

Lengte                                     : 26,85 m

Breedte                                    : 6,05 m

Diepgang                                 : 2,65 m

Hoogte                                    : 27 m

Zeiloppervlak (aan de wind)  : 305 m2

 

Volg de Zr.Ms. Urania via Instagram: https://www.instagram.com/commandant_urania