De Nordlys - milieuvriendelijk transport van goederen

De ketch Nordlys dateert uit 1873 en is het oudste nog varende vrachtschip.

Ze vaart nog steeds met haar lading langsheen de Europese kusten en hoofdzakelijk van haar thuishaven Den Helder (NL) naar Engeland, Noorwegen, Denemarken en Frankrijk.

Naast haar capaciteit van 48 ton vracht heeft ze ook accommodatie voor 3 professionele zeilers en 5 trainees. De Nordlys vaart, net als het vrachtschip Tres Hombres,puur onder zeil. Beide schepen worden bevracht door Fairtransport Shipping bv dat een duurzaam alternatief mogelijk maakt om transport op een milieuvriendelijke manier te garanderen.

“90 % van alle goederen die wij consumeren wordt vervoerd met vervuilende vrachtschepen. Fairtransport zet zich in voor het bewustmaken van deze vervuilende manier van transporteren. Het alternatief is opnieuw lokaal produceren en wat hier niet verbouwd kan worden op een propere manier vervoeren met een zeilschip,” zo schrijft de organisatie. Met deTres Hombresvervoeren zij voornamelijk rum, cacao, koffie en thee naar Europa. De Nordlysvervoert hoofdzakelijk wijn van Frankrijk naar EEG landen.

bouwjaar: 1873 – Isle of Wight
lengte: 20 meter (met boegspriet 25 meter)
breedte: 3 meter
kan 48 ton of 28 m³ vervoeren