Eeuwelingen op Oostende voor Anker

Grote schepen zijn dan misschien de publiekstrekkers, niettemin kunnen we nu al rekenen op de aanwezigheid van bijna 100 klassieke vaartuigen waaronder een uitzonderlijk schip de “Lona III”.
De Lona III werd 112 jaar geleden te water gelaten, in 1907, aan de kust van Essex (UK) gebouwd op de werf King & Sons in Burnham on Crouch.
Meer dan een eeuw later, aan de oevers van de Schelde, is ze een zeilend pareltje die dankzij, haar huidige eigenaar, 5 jaar een facelift onderging om zoals een Feniks te herrijzen naar tal van jaren omzwervingen. Het schip is een mooi voorbeeld van harmonie en symmetrie en met haar melkwitte romp een verschijning tijdens Maritieme festivals. Met haar 12, 75 meter is ze misschien niet een kathedraal van de zee, maar onder volle zeil is het genieten met haar indrukwekkend zeiloppervlakte.
Lona III werd door het prestigieus Britse magazine “Classic boat” genomineerd voor het classic boat award 2018 voor de beste restauratie van het jaar.
Gezien de huidige eigenaar tevens ook één van de steunpilaren is van de Old Gaffers Association België-Nederland, stopt de Lona III af en toe in haven tijdens festivals zoals Oostende voor Anker, Havenfeesten Blankenberge en WaterRant waar liefhebbers van oude tuigages de zuiverheid van de lijnen kunnen bewonderen en appreciëren. Ze is de 89 ste ingeschreven deelnemer aan het festival dat doorgaat tijdens Pinsterweekend van 29 mei tot en met 1 juni 2020, met als thema : Met Ensor in zee, dat belooft