Een topper van formaat op de 20steeditie van Oostende voor Anker !

Het galjoen Galeon Andalucia zal voor de eerste keer deelnemen aan Oostende voor Anker en het wordt bovendien haar eerste bezoek van een Belgische haven sinds tewaterlating in 2009. Het vaartuig zal aanmeren aan de cruisekaai en zal via de natiënkaai gratis toegankelijk zijn voor het grote publiek ! Een aanrader van formaat !

Het galjoen Galeon Andulica is een replica van het type schepen gebouwd voor de Spaanse Kroon en haar expansie over de wereld zeeën. Het werd gebruikt vanaf de 16deeeuw tot de 18deeeuw. De schepen hadden voornamelijk als opdracht handel te voeren tussen Spanje, America en de Philippes . Ze werden in het scheepsjargon ook de Indische vloot genoemd.

Het ontwerp was redelijk innovatief voor haar tijd. Gebouwd als bewapend koopvaardijschip kon het tussen de 500 tot 1200 ton wegen met een lengte 35 tot 65 meter. Het was bovendien zeer zeewaardig en gebouwd op de oceanen te trotseren.

Het onderzoek naar de vorm, informatie, afmetingen nam drie jaar in beslag. Hiervoor werden de historische en maritieme archieven van Spanje doordacht geconsulteerd.

Na het historisch onderzoek, werd het ontwerp getekend dat nog eens 6 maanden duurde. Uiteindelijk werd de bouw aangevat door 150 werklieden die 17 maanden aan het galjoen werkten. Het werd te water gelaten in november 2009 in Punta Umbria (Huelva, Spanje). Het schip is een ontwerp van Ignacio Fernandez Vial, scheepsbouwer en historicus aangeduid door de scheepseigenaar de VZW Nao Victoria.