TALL SHIP MINERVA SAILING WITH A SMILE !

De “Minerva” werd als zeilende driemaster met hulpmotor in 1935 gebouwd op de Lühring Werf in Brake, Duitsland. Haar eerste naam was “Uwe Ursula” en er waren 4 zusterschepen. Ze behoorde tot de laatste zeilende vrachtschepen die gebouwd werden.  Sindsdien heeft ze, vanuit haar thuishaven Hamburg, vele vrachten vervoerd via de kustwateren van Noord-Europa.

In 1951 werd een grotere hoofdmotor geplaatst. Deze MAK-Diesel met 180 Pk, lucht gestart en direct omkeerbaar, staat nog steeds in het schip en functioneert nog volledig. In de jaren ‘60 werden de masten en zeiltuigage eraf gehaald om de concurrentie met motorvrachtschepen aan te kunnen. Het schip bevoer in deze periode met grote regelmaat de Elbe, het Nord-Ostsee Kanaal en de Zuid-Deense wateren. Omdat dit type schepen toen reeds schaars werd, was er ook altijd genoeg lading voorhanden, met name in de graan en kunstmest-vaart. Halverwege de jaren ‘80 echter werd het schip verlaten maar enkele jaren later heeft een liefhebber haar gevonden en in haar oude glorie hersteld. De masten werden teruggeplaatst en het schip werd omgebouwd tot zeilend partyschip. Modern comfort, veiligheid en traditie werden prachtig gecombineerd. Aan de buitenkant doet het traditionele silhouet van de voormalig zeilende coaster aan vervlogen tijden denken, maar binnen vindt u een comfortabele bar en restaurant in het oude vrachtruim.

Na haar renovatie in 1987 werd het schip “Minerva” gedoopt ter ere van de Minerva werf in Amsterdam, omdat zij het laatste schip was dat hier werd omgebouwd voordat de werf voorgoed gesloten werd. In 2010 werd het schip nogmaals verbouwd om aan de nieuwste veiligheidseisen voor passagiersschepen te voldoen. En in 2014 werd de hoofdmotor gereviseerd.

Met een sfeervol, nieuw interieur en een ‘nieuwe’ authentieke motor heeft de “Minerva” weer vele jaren zeilen voor de boeg!

  • Eigenaar: Tall Ship Minerva
  • Land: Nederland
  • Boottype: driemast gaffelschoener
  • Thuishaven: Scheveningen
  • Lengte: 49m
  • Breedte: 7m
  • Diepgang: 2m
  • Website: www.tallshipminerva.nl