Breda

'Breda' werd gebouwd in Lowestoft door Brooke's in 1931. Ze heette oorspronkelijk 'Dab II' en was eigendom van kolonel Hardy. Toen de kolonel ontdekte dat de Royal Navy zijn motorjacht uit Haybridge Basin, Essex had gevorderd voor gebruik in Operatie Dynamo was hij niet erg blij, niet omdat ze zijn jacht hadden meegenomen, maar omdat hij niet de kans had gekregen om mee te gaan met haar.

Onder kapiteinschap van luitenant R.W. Thompson stak de 'Breda' het kanaal in 6 dagen maar liefst 3 keer over. Op haar laatste terugreis bracht ze een lading Nederlandse soldaten mee, die uit Breda in Holland waren gekomen nadat ze een dappere achtervolgingsactie hadden geleverd in westelijke richting naar Duinkerken, op de vlucht gedreven door het gewicht van de Duitse opmars.

Toen kolonel Hardy eindelijk herenigd was met zijn jacht, vond hij het gepast om haar 'Breda' te noemen ter ere van haar uitstekende oorlogsverleden en ter nagedachtenis aan de soldaten die zij op die laatste reis gered had.

Sindsdien heeft 'Breda' een aantal eigenaren gehad in Wales, Norfolk en Surrey en heeft ze veel gevaren, via de Franse kanalen naar de Middellandse Zee. Peter en Lesley Farrant hebben haar sinds 1974 als hun thuis gebruikt en zijn met haar naar Frankrijk, België, Nederland en de Kanaaleilanden gevaren. In 1988 onderging 'Breda' een grondige renovatie met nieuwe balken en dekken. De salon en kombuis zijn ook volledig gerenoveerd door de heer Bowley, een scheepsbouwer in Twickenham.

'Breda' werd in 2017 door de huidige eigenaar gekocht en begon aan een 4 jaar durend volledig restauratieproject. 'Breda' was van binnenuit aan het rotten haar planken, ribben, stringers en balkplanken waren allemaal in een slechte toestand en ze had haar volledige structurele integriteit verloren. In de loop van twee jaar werd het exterieur en de constructie volledig herbouwd, zodat ze er weer als nieuw uitzag. Daarna volgde een renovatie van het interieur, geïnspireerd op de Art Deco periode waarin ze werd gebouwd.

'Breda' maakte in 2021haar debuut met de Dunkirk Little Ships en was aanwezig bij de meeste evenementen. Ze won verschillende prijzen gedurende het jaar. Met trots draagt ze de National Historic Flagship of the year 2021 van het National Historic Ships Register. Op het Henley Traditional Boat Festival won ze verschillende trofeeën en nam ze de prestigieuze Best in Show 2021 award mee naar huis.

Eigenaar
Alain Lamens
Land
Verenigd Koninkrijk
Boottype
Dunkirk Little Ships
Thuishaven
Londen
Bouwjaar
1931
Lengte
15.85m
Breedte
3.60m
Diepgang
1.20m
Materiaal
hout