De "Dunkirk Little Ships" komen terug!

Ter gelegenheid van Oostende voor Anker zal de “Association Of Dunkirk Little Ships” aanwezig zijn met een 20-tal schepen die ooit deelnamen aan de operatie “Dynamo”.  De Britse Admiraliteit  slaagde de  er tussen 28 mei en 2 juni 1940 in om, met 700 private schepen, meer dan 338.000 Britse, Franse en Belgische soldaten te evacueren van de stranden tussen De Panne en Duinkerke naar Ramsgate in het Verenigd Koninkrijk.

Deze armada werd ingezet op 27 mei 1940 en bemand met marinepersoneel, reservisten en opgeroepen vissers. De evacuatie duurde tot 2 juni. Een 60-tal Belgische schepen waaronder een groot aantal vissersschepen hebben eveneens onze strijdmakkers geholpen en evacueerden meer dan de 4.300 soldaten.

In mei 1965 werd, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de operatie Dynamo en onder impuls van de gekende radio en televisie journalist Raymond Baxter, een samenkomst georganiseerd waar 43 schepen die deelnamen aan deze heroïsche daad, aanwezig waren. Na de samenkomst werd de “Association Of Dunkirk Little Ships” in 1966 opgericht. Hun doelstelling is de “spirit of Dunkirk” nooit te vergeten. De huidige vloot bestaat uit een 100-tal motorjachten, zeilschepen en vissersschepen die deelnamen aan de evacuatie en die (na restauratie) hun originele lijnen behielden. Als erkentelijkheid mogen de schepen het kruis van Sint-Joris voeren (Admiraliteitsvlag) met het wapen van Duinkerke.

Naast de historische waarde mogen wij natuurlijk niet vergeten dat de jongste dame (schip of boot) ten minste 75 jaar oud is en dit alleen al een hele uitdagingen is om deze vloot verder te laten varen. Dit doen de schippers nog altijd uit overtuiging en om de gedachte van de gevallen strijdmakers op de stranden van Duinkerke in eer te houden!

Het is voor Oostende voor Anker een grote eer om deze vloot van enthousiaste booteigenaars te verwelkomen als eregast van ons festival. Het zal trouwens voor de curator Hubert Rubbens een hele eer zijn om mee te varen van Duinkerke naar Ramsgate als herinnering op dit huzaren stukje geschiedenis op hun herdenkingstocht op 3 en 4 juni 2022.