De Goede Verwachting

De Friese tjalk "De Goede Verwachting" werd in 1908 in Drachten (Friesland - NL) gebouwd. Ze startte haar leven als zeilend vrachtschip van ruim 143 ton laadvermogen, wat toen naar Friese normen uitzonderlijk groot was.

Gebouwd onder lichte zeeklasse bevaart ze zowel de grote rivieren, de vele kanalen, alsook open water zoals de Zeeuwse stromen, Zuiderzee, Waddenzee en Noordzee.

Eind jaren '30 betekent de opkomst van de motor als voortstuwing voor dit schip het einde van het zeilend tijdperk.

Om als vrachtschip rendabel te blijven en meer lading mee te kunnen nemen, wordt het schip na de Tweede Wereldoorlog met 10 m verlengd en bijna 1 m verhoogd plus voorzien van een sterkere motor.
Begin de jaren '70 is het nauwelijks nog mogelijk om als vrachtschip de kost te kunnen verdienen. Het grote schip is te klein geworden.

In 1976 dreigde de sloop maar "De Goede Verwachting" wordt gered. Ze wordt het trotse bezit van de familie Zoontjens die deze prachtige Friese tjalk weer terugbrengt naar haar oude, oorspronkelijke silhouet.

Al meer dan 40 jaar doet de familie er alles aan om dit meer dan 100 jaar oude nautisch-industrieel en cultureel brokje erfgoed voor de toekomst te behouden.
Maar naast hard werken en financiële inspanningen zijn er steeds de prachtige vaartochten en het leven aan boord. Noord-Frankrijk en België zijn daarbij favoriet gebleken in de laatste decennia.

Eigenaar
Hein Zoontjens & Mariëth Guelen
Land
Nederland
Boottype
tjalk
Thuishaven
Dordrecht
Bouwjaar
1908
Lengte
25.00m
Breedte
5.00m
Diepgang
1.10m
Materiaal
staal