De Kent na 16 jaar terug present op Oostende voor Anker

Ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag zal de Britse sleper ‘Kent’ opnieuw schitteren tijdens Oostende voor Anker. Gezien het gewicht van het vaartuig zal ze aanmeren aan de Visserskaai. Ze is dagelijks gratis toegankelijk. 

De ‘Kent’ werd in 1948 gebouwd door Richards Ironworks uit Lowestoft voor J.P. Knight, Rochester. Ze begon haar leven op de Medway met het aanmeren van schepen in de haven van Rochester en Sheerness. Toen de BP-raffinaderij op het eiland Grain geopend werd, was het de ‘Kent’ die de eerste Britse tanker op de ligplaats assisteerde. In de loop der jaren werd zij op verschillende locaties ingezet, met periodes in Schotland, aan de kust en nabij het vasteland.

In het midden van de jaren ‘80 werd de ‘Kent’ na bijna 40 jaar werken uit de vaart genomen. Ze meerde aan bij Ship Pier, Rochester waar ze verlicht werd met schijnwerpers en gebruikt voor reclame voor het bedrijf van J.P. Knight. In 1991 werd de Kent van de ligplaatsen gesleept en vastgemaakt aan de boeien bij Thunderbolt Pier, Chatham Dockyard, waar zij tot 1995 bleef liggen. Al die tijd was er geen onderhoud aan boord.

In oktober 1995 kocht de South Eastern Tug Society (SETS) de Kent van J.P. Knight voor een bedrag van 1 symbolische Pond, met de afspraak dat zij zou worden gerestaureerd en bewaard. Er werd een ligplaats voor haar gevonden in No. 1 dok1, Chatham Dockyard, waar de opknapbeurt zou plaatsvinden.

De volgende 4 jaar werd er hard gewerkt door de vrijwilligers, die 13 jaar roest en corrosie moesten schoonmaken en schilderen, plus inspectie, reparaties en voorbereidingen voor het plaatsen van de hoofd- en hulpmotoren.

In januari 1999 werden de vruchten van het werk beloond met de eerste start van de hoofdmotor van de ‘Kent’. Een paar weken later was ze onderweg in het bassin voor een proefvaart en een test voor de stuurinrichting. In mei 1999 zeilde S.E.T.S. de ‘Kent’ op haar eerste officiële reis van Strood naar Sheerness. Sinds mei 1999 heeft de ‘Kent’ deelgenomen aan evenementen in St. Malo, Oostende, Maassluis, Rotterdam, Dover, Great Yarmouth, Whitstable, binnenvaartwedstrijden en regatta's op de Theems.

De bemanning is alvast blij om weer naar Oostende te komen.