De Royal North Sea Yacht Club viert 75 lentes

Op 15 april 1946 werd de Royal North Sea Yacht Club officieel boven de doopvont gehouden. Gezien de club een onderdeel is van de roemrijke maritieme geschiedenis van Oostende, wordt dit uitgebreid gevierd.

Het begon allemaal aan het “Klein Strand” in een kleine noodwoning geleend door de illustere “Raymond Bauwens”, onder impuls van een aantal “die hards”. Velen wilden de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog snel vergeten en vonden hun ding in de watersport. Georges Timmerman, die zich als Marineofficier onderscheidde op “Juno Beach” in 1944, werd de eerste Commodore (Voorzitter van een Royal Yacht Club) en bouwde de club verder uit met steun van het Stadsbestuur. 

In 1951 werd het huidig clubgebouw ingehuldigd door Burgemeester Henri Serruys en tal van notabelen. Z.M Koning Boudewijn werd de eerste Ere-Commodore en die verbondenheid aan het Koningshuis is nog altijd van toepassing. De club groeide uit tot een begrip en tal van nationale  en internationale wedstrijden werden georganiseerd zoals de prestigieuze “Tour de France à la Voile”. Na meer dan 7 decennia is de club nog altijd de “waypoint” voor zeilers aan de Belgische kust. Zo organiseren ze meer dan 30 wedstrijden per jaar, voor zowel zwaardbootjes als kajuitjachten, al dan niet in samenwerking met één van hun maritieme partnerclubs.

Met de 75ste verjaardag wil de club de nadruk leggen op de troeven van Oostende en haar haven. Soms een moeilijke oefening tussen de economische belangen en de recreatieve mogelijkheden. Toch  blijft de Royal North Sea Yacht Club werken aan een verdere uitbouw van de maritieme recreatieve, en sportieve mogelijkheden in de haven. Oostende is en blijft het “Walhalla” van de zeilsport aan de kust, op naar onze 100ste verjaardag!

Het Oostende voor Anker team is alvast fier dat ze mochten helpen bij de organisatie van dit prestigieus event. Dank aan Hubert Rubbens onze curator, tevens ook Algemeen-Secretaris en Vice-Commodore belast met de organisatie van de viering en de Dragon Gold Cup.