Een speciale gast in de Royal North Sea Yacht Club

Op woensdag 19 april omstreeks 12.00 uur zal de ‘Tara’, een uniek frans onderzoeksschip Oostende aandoen. Het schip zal aanmeren aan de hoofdsteiger van de Royal North Sea Yacht Club. Het schip verlaat Oostende de 22ste.   

Tara is een zeilschip van het type schoener dat gebouwd werd in Frankrijk in 1989. De tweemaster heeft een lengte van 36 meter. Verder heeft de Tara een beperkte diepgang en twee intrekbare roeren die toelaten om in ondiepe wateren te varen. Het heeft twee onafhankelijk van elkaar werkende motoren en ook een labo aan boord.

Het schip heette oorspronkelijk ’Antarctica’ en was eigendom van Cousteau Expeditions (Kapitein Jacques Cousteau was een pionier in het ontdekken van de Oceanen). Het schip werd overgekocht door een voormalig werknemer, Peter Blake die het herdoopte naar ’Seamaster’. Blake werd in 2001 vermoord aan boord van het schip. Na zijn overlijden werd het schip beheerd door de Sir Peter Blake Trust en werden er wetenschappelijke expedities mee uitgevoerd. Naar aanleiding van een Franse expeditie naar de Noordpool tussen 2006 en 2008 werd het schip hernoemd naar ’Tara’. Het schip heeft toen gedurende 18 maanden vastgezeten in het pakijs. Het schip wordt gebruikt voor wetenschappelijke studies naar plankton en naar de gevolgen van de opwarming van de aarde op het zee-ijs.