Gondola in Oostende

Tijdens Oostende voor Anker zal je een niet alledaags zicht voorgeschoteld krijgen. Gondola’s die in het Mercatordok rondvaren met het nodige vlagvertoon. Met de drie type gondola’s: Gondole del Settecento (18e), Mussin ‘Albino’,  Gondolino ‘Giorgio’ zal je dagelijks kunnen meevaren.

De drie types hebben hun eigen specificiteit. Waar de ‘Gondole del Settecento’ ingezet werd als vaartuig voor rijke inwoners van Venetië, is de Mussin ‘Albino’ een typisch werkschip van de lagune. De ‘Giorgio’ is het meest gekend want het is het basis vaartuig van de hedendaagse gondola’s die ingezet worden voor de duizenden toeristen die Venetië overspoelen. 

Naast de vaartuigen die in het Mercatordok t.h.v. de Stationsbrug gemeerd zullen liggen, worden alle ambachten die noodzakelijk zijn om een gondola te bouwen op het Sint-Petrus- en -Paulusplein voorgesteld. Het meest iconische ambacht is het maken van de ‘Forcole’. Dit dolijzer wordt in één stuk gekapt uit notenhout en is heel belangrijk bij het roeien met de gondola. Daarnaast verwachten we smeders, houtbewerkers en ambachtslui die instaan voor de versiering van de vaartuigen. 

Nice to know: Ferro da Prua

Dit is het metalen profiel dat vastgemaakt is aan de boeg van de gondola. Elke onderdeel van het boegbeeld heeft één van de namen van de Venetiaanse wijken. Het is bovendien ook belangrijk voor de stabiliteit van het schip.