Smullen tijdens Oostende voor Anker

Van al die leuke activiteiten zou een mens al eens honger krijgen. Gelukkig zijn er heel wat eetstanden voorzien op het festival die volledig passen bij de maritieme sfeer. Op verschillende plaatsen wordt authentiek lekkers aangeboden dat je geproefd moet hebben. Een ambachtelijk gerookte haring, of misschien een verrukkelijk ijsje als dessert? Al dat lekkers kan je gelukkig ook doorspoelen met een koel drankje. Hier alvast een greep uit het aanbod.

Sint-Petrus- en -Paulusplein

Zalmroker Dinkelstroom

Eén van de toppers waarvoor vele Oostendenaars graag afzakken naar het ambachtendorp is de ter plaatse gerookte zalm van Dinkelstroom. Met gedrevenheid en enthousiasme voor een goed product garen en roken ze de vis in een grote rookkast boven een open vuur. Het eindresultaat geeft een overheerlijke smaak zoals vis moet zijn.

Vindictivelaan

Oostendse Visbakkers

Deze vereniging zet zich in om de Oostendse visserijsector te promoten en het eten van vis. Kom dus zeker eens proeven van een lekker gebakken visje op een boterham.

Haringroker René

René uit Enkhuizen is inmiddels een oude bekende op Oostende voor Anker. Je vindt hem op de Vindictivelaan, hij staat bekend om zijn ambachtelijk gerookte haring. René aan het werk zien is al een ervaring op zich.

Visburger van Les Filles du Bord de mer

Recht van aan de bron, gepakt met kilo’s ‘visserswijsheid’ en de meest verse vis uit de Noordzee. Les Filles du bord de mer maakt visburgers in een hippe strandcabine op wielen.

Jantje Vanille

Jan de melkboer zorgt voor verrukkelijk roomijs. Je ziet zijn fleurig retro ijskarretje al van ver staan aan de Amandine.

Mercator

Madam Kroket

Voor ambachtelijk gemaakte garnaalkroketten vinden Oostendenaars al jaren hun weg naar Madam Kroket. De immens populaire kroketten kan je kopen in de winkel aan de Visserskaai, maar ook aan de stand t.h.v. de Mercator. Een hap in één van deze kroketten staat garant voor een explosie van smaak, zeker een stop waard dus.

Iets drinken?

De place to be om iets te drinken is de Sailors Club, het terras van de VZW Oostende voor Anker en het grote terras op het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Dagelijks vinden hier ook optredens plaats en is de ambiance gegarandeerd.

Er is meer

Na je bezoek aan Oostende voor Anker kan je de stad intrekken om verder te genieten. Wie zich graag culinair laat verwennen, kan terecht bij de vele brasseries en restaurants van de zeedijk tot de binnenstad.

Wist je trouwens dat Oostende de hoofdstad is van de garnaalkroket? De Stad aan Zee heeft zelfs een garnaalkrokettenfestival waarbij 11 restaurants het tegen elkaar opnemen. We geven graag nog even de toppers mee die volgens een professionele jury de allerbeste kroketten maken.

Brassi Grand Café kreeg in 2022 de eerste plaats. Het restaurant in het Kursaal van Oostende én met zicht op zee serveert een menu geïnspireerd door de elegantie van Oostende, Franse keukenklassiekers en bistrofavorieten.

Le Bassin werd tweede. Als hotelrestaurant is Le Bassin een uitgelezen adres voor een weekendje Oostende. De creatieve chef houdt van streekgebonden producten en uitgesproken smaken. Die troeven speelt hij ook uit met zijn homemade garnaalkroketten en noordzeevisgerechten.

Het podium werd aangevuld met Café Botteltje. Hier kan je niet alleen terecht voor de grootste bierselectie van de Belgische kust, ook voor een krokante pauze ben je hier aan het juiste adres.

Het publiek koos dan weer voor North, Eetkaffee Poseidon en Toope. Maar misschien moet je gewoon zelf eens gaan proeven welke jij de lekkerste vindt?