Tentoonstelling Belgische Vereniging van Zeeschilders

1 jun 2023, 10:00 - 17:00
Anglicaanse kerk - Langestraat 101
2 jun 2023, 10:00 - 17:00
Anglicaanse kerk - Langestraat 101
3 jun 2023, 10:00 - 17:00
Anglicaanse kerk - Langestraat 101
4 jun 2023, 13:00 - 17:00
Anglicaanse kerk - Langestraat 101

Ontdek de kunst van de zee tijdens Oostende voor Anker

De Belgische Vereniging van Zeeschilders stelt voor het eerst tentoon op Oostende voor Anker.

Volgende kunstenaars worden tentoongesteld:

  • Stéphan Aelterman
  • François Bertels
  • Bob De Bruycker
  • Susanne Fournais
  • Ronny Moortgat
  • Katharina Roels
  • Charles Schelfhout
  • Christine Pallfy
  • Mariane Plissart

Geschiedenis
De Belgische Vereniging van Zeeschilders werd in 1930 opgericht door Maurice Pauwaert, Henry De Vos en Commandant Royon met als doel kunstenaars met interesse voor maritieme werken te promoten. In 1992 werd de vereniging door Georges Rémy, Yvan Good en Bob De
Bruycker heropgericht onder de naam Belgische Marine Schilders met hetzelfde doel.

In 1998 werd, met de steun van admiraal Michel Verhulst, een overeenkomst ondertekend die de Belgische Marine Schilders Vereniging verbond met het Ministerie van Defensie, waardoor de culturele en sociale betrokkenheid van de Marine binnen de natie verzekerd werd. Deze overeenkomst versterkt haar reputatie in België en in het buitenland.

In 2002 werd de titel van Officieel Schilder van de Belgische Marine gecreëerd met de toelating dat alleen deze (OMS) hun handtekening mogen laten volgen door een marineanker, een onderscheidend teken van hun status, tussen traditie en privilege, dat de bijzondere kwaliteit van hun werk aangeeft.

Hoe werkt het?
Een jaarlijkse jury bestaande uit de maritieme en academische autoriteiten wordt voorgezeten door de Admiraal van de Dienstdoende Divisie. De
kandidaten & Aspirant-schilders van de Marine presenteren hun werken gedurende een proefperiode van drie jaar. Aan het einde van deze periode
kunnen zij de titel van Officieel Schilder van de Marine voor het leven ontvangen, toegekend door de Minister van Defensie.

De verschillende picturale en grafische technieken zijn toegestaan: aquarel, tekening, olieverf, acryl, inkt, houtskool.

Toekomst
Ze kijken naar de toekomst met de wens zich bekend te maken bij een breder publiek en nieuwe aanvragen te ontvangen. De schilders bestendigen, door hun uitstraling en de kwaliteit van hun werken, een maritieme traditie, door deel te nemen aan nationale en buitenlandse culturele evenementen.