Tres Hombres: Het voorbeeld van duurzaam transport

De brigantijn ‘Tres Hombres’ werd in 1943 gebouwd en toevallig ontdekt in 2007 door drie Nederlandse vrienden, vandaar de naam. Hun idee was om een motorloze brigantijn duurzame producten te vervoeren tussen Zuid-, Midden- en Noord- Amerika en Europa. Binnen de twee jaar werd het schip volledig gerestaureerd en was het mogelijk met haar trans-Atlantische reizen te ondernemen zonder motor.

De ‘Tres Hombres’ zeilt sinds 2009 over de wereldzeeën en heeft sindsdien reeds 14 trans-Atlantische reizen gedaan en over de 500 ton goederen vervoerd zonder CO2 emissie. Van cacao en koffie over rum en wijn tot olijfolie – al deze heerlijke producten worden over zee vervoerd, zonder motor, slechts aangedreven door de kracht van de wind. Hun handelspartners zijn uitsluitend lokale producenten die zich met hart en ziel inzetten voor ecologische en biodynamische productie.

Dankzij de doorzetting van de drie vrienden werd de ‘Tres Hombres’ het perfecte voorbeeld van de mogelijkheden voor alternatieve transportmethodes en werd ze wereldwijd de ambassadeur voor wind gedreven vrachttransport. Ze vervoert maximaal 40 ton aan organische en ambachtelijk geproduceerde goederen.

Het schip zal voor het station van Oostende liggen en zal gratis open zijn voor het grote publiek tijdens Oostende voor Anker. Naast het schip bezoeken ga je kunnen genieten van de diverse soorten producten en wordt er dagelijks een rum tasting georganiseerd.

Bouwjaar: 1943
Zeilwerk: Brigantijn
Lengte: 32 meter
Lengte dek: 28 meter
Diepgang: 3 meter
Vracht capaciteit: 40 ton / 55 m³
Maximaal aantal zeilen: 19
Professionele crew: 7
Leerlingen: 8