Venetië, die schoane

Op uitnodiging van Arzana, de vereniging die instaat voor het maritiem erfgoed in Venetië, was curator Hubert Rubbens te gast op de “Regata Storica”. Deze wedstrijd voor gonderliers en andere schippers werd voorafgegaan door een historische optocht door de Canal Grande. Gewoon fenomenaal .

Dat de gondeliers horen bij de symboliek en de mythologie van Venetië is vanzelfsprekend , maar de pracht en praal van hun vloot was adembenemend. Volgens een legende zouden gondeliers geboren worden met vliezen tussen hun tenen. Dit zullen we moeten controleren tijdens hun bezoek aan Oostende voor Anker in 2023. Naast een 8-tal traditionele vaartuigen zullen alle ambachten nodig voor de bouw van een “Gondola” aanwezig zijn op het festival. Je zal deskundige uitleg krijgen over de forcola (het stuk waar de riem van de gondelier in rust), het belangrijkste onderdeel van de gondel en over de asymmetrische vorm van het vaartuig die zorgt voor een gemakkelijke voortstuwing. Last but not least, je zal zelf kunnen meevaren!

Een kleine anekdote: in 1992 begeleidde Hubert, met een team van de Belgische Marine (aan boord van een walvissloep), de gondels die vanuit Oostende naar Brugge voeren ter gelegenheid van de "Circolo Naitico Generali Venezia 1992, Gondole in Belgio”. Wat een eer om hen opnieuw te mogen verwelkomen, wie weet vaart hij, zoals 30 jaar geleden, zelf met eentje mee.

Bovenop bootjes, scheepswerven en gondels is en blijft Venetië een wonderbaarlijke stad, met meer dan 2.000 jaar geschiedenis . Een klein stukje van haar rijke maritieme geschiedenis zal je alvast kunnen ontdekken tijdens Oostende voor Anker van 1 tot 4 juni 2023.

Venetië