Zee zonder drempels tijdens Oostende voor Anker

De feitelijke vereniging “Zeezien” heeft als doel het voor iedereen mogelijk te maken om zich op het water te begeven. Ze willen mensen met een fysieke of mentale beperking de kans geven om hun horizon te verbreden. Voor personen met een beperking, rolstoelgebruikers en minder mobiele personen in het bijzonder is het meestal niet mogelijk om op de Noordzee te varen.

Sinds 2015 heeft Zeezien, een goede samenwerking met het Britse Wetwheels. Deze organisatie is toonaangevend voor wat het varen voor personen met een beperking betreft. Tijdens Oostende voor Anker worden er dagelijks vier gratis afvaarten georganiseerd voor organisaties en verenigingen met een werking voor personen met een beperking. Bij mooi weer wordt er op zee gevaren, wanneer de zee te onstuimig is wordt er in de haven gevaren.

Met hun project wil Zeezien bij mensen met een beperking nieuwsgierigheid opwekken en hun inspireren om te varen. Deelnemers kunnen hun handicap op de steiger achterlaten en lid worden van de Wetwheels crew. Hun doelpubliek is rolstoelgebruikers, mensen met een mobiliteitsbeperking, personen met een zintuigelijke/mentale beperking.

Ze ontvangen hun gasten aan een infostand op de Visserskaai. Het brede publiek kan ook er terecht voor vragen i.v.m. varen voor personen met een beperking. Tussen twee afvaarten is het mogelijk om een bezoekje aan boord te brengen, zo krijg je een perfect beeld van hoe alles in zijn werk gaat aan boord.

Actieve deelnemers krijgen een korte briefing, rolstoelen worden op het dek vastgemaakt het dragen van een reddingsgordel is verplicht, veiligheid dragen ze hoog in het vaandel. Tijdens het varen krijgt iedereen de mogelijkheid om de catamaran te besturen, rolstoelgebruikers kunnen probleemloos plaats nemen achter de stuurknuppel. De aantrekkingskracht om op zee te varen is groot. De power catamaran geeft er nog snelheid bij en versterkt het machtige gevoel dat op het water aanwezig is.

Mevrouw Ann Dumarey , echtgenote van de Curator Hubert Rubbens en de heer Carl Boenders, twee bijzondere personen die het project een warm hart toedragen nemen het meter en peterschap op zich. Dit initiatief is enkel mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse overheid en Oostende voor Anker.

Organisaties die meevaren: Dyade, Zeemanshuis Godtshalck, Briek, Villa Vip, Ithaka.

Momenteel zijn er nog enkele plaatsen vrij, stuur een mailtje naar zeezien@telenet.be voor vrijblijvende info.