Zee zonder drempels, tijdens Oostende voor Anker

De vereniging Zeezien wil het voor iedereen mogelijk maken om zich op het water te begeven, ook voor mensen met een fysieke of mentale beperking. Voor rolstoelgebruikers en minder mobiele personen in het bijzonder is het zelfs niet mogelijk om op de Noordzee te varen. 

Sinds 2015 heeft Zeezien een goede samenwerking met het Britse Wet Wheels die dit jaar opnieuw de oversteek maakt. Deze organisatie is toonaangevend wat het varen voor personen met een beperking betreft. Tijdens Oostende voor Anker worden er dagelijks vier gratis afvaarten georganiseerd voor organisaties en verenigingen met een werking voor personen met een beperking. Bij mooi weer wordt er op zee gevaren, wanneer de zee te onstuimig is, wordt er in de haven gevaren. 

Met dit project willen ze bij mensen met een beperking nieuwsgierigheid opwekken en hen inspireren. Deelnemers kunnen hun handicap op de steiger achterlaten en lid worden van de Wet Wheels crew. Het doelpubliek is rolstoelgebruikers, mensen met een mobiliteitsbeperking, personen met een zintuiglijke /mentale beperking.

Ze ontvangen hun gasten in een infostand op de Visserskaai.  Het brede publiek kan er ook terecht voor vragen i.v.m. varen voor personen met een beperking. Tussen twee afvaarten is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan boord.  Zo krijg je een perfect beeld van hoe alles in zijn werk gaat aan boord van een toegankelijk vaartuig.

Veiligheid staat hoog in het vaandel. Actieve deelnemers krijgen een korte briefing, rolstoelen worden op het dek vastgemaakt en het dragen van een reddingsgordel is verplicht. Tijdens het varen krijgt iedereen de mogelijkheid om de catamaran te besturen, rolstoelgebruikers kunnen probleemloos plaats nemen achter de stuurknuppel. De aantrekkingskracht om op zee te varen is groot, varen geeft ruimte, letterlijk en figuurlijk. De power catamaran geeft er nog snelheid bij en versterkt het machtige gevoel dat op het water aanwezig is.

Ann, echtgenote van Hubert is de meter van dit project. Dit initiatief is mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse overheid, de Stad Oostende en Oostende voor Anker.

Volgende organisaties varen mee: Dyade, zeemanshuis Godtschalck, Briek, Villa Vip, Ithaka.

Momenteel zijn er nog enkele plaatsen vrij. Voor informatie kan je mailen naar zeezien@telenet.be.