Oostende voor Anker viert de 500ste verjaardag van Magellaan.

Ferdinand Magellaan (1480-1521) was een Portugese ontdekkingsreiziger (vandaar dat hij in de geschiedenisboeken vaak met zijn Portugese naam Fernão de Magalhães vermeld staat).

Hij ontdekte met zijn schip de ‘Nao Victoria’ onder andere de Straat van Magellaan tussen Zuid-Amerika en Vuurland.

Begin zestiende eeuw streden Portugal en Spanje om de heerschappij over de nieuw ontdekte handelsroutes over zee. Portugal had het monopolie op de Afrikaanse en  Aziatische zeehandel en Spanje op de Amerikaanse.

Omwille van de hoge winstgevendheid wilde Spanje (Karel V) maar al te graag het Portugese monopolie op de Aziatische specerijenhandel doorbreken.  

Omdat Portugal de zeeroute via kaap de Goede Hoop controleerde en omdat  Vasco Nuñez de Balboa in 1513 de Stille Oceaan had ontdekt, werd een expeditie uitgerust onder het bevel van Magellaan met het doel Amerika te omzeilen en langs die route de specerij-eilanden te bereiken.

Als eerste ontdekkingsreiziger die rond de hele wereld voer, bewees Magellaan dat de aarde rond was.  De reis zelf die meer dan twee jaar duurde,  had te kampen met winterstormen, muiterij, scheurbuik en andere gevaren. Enkel de bevelvoerders hadden noties van de zeilvaart.

Wat een onverschrokkenheid was er niet nodig om in die omstandigheden onbekende oceanen op te gaan!

De zeeroutes naar de Molukken- rond Afrika (zoals Vasco da Gama voer) of via een westelijke route rond Zuid-Amerika (zoals Magellaan voer)- lieten toe om de massale tolheffingen langs de karavaanroutes te vermijden, die de oosterse specerijen “peperduur” maakten.

Die ontdekkingsreizen waren de aanzet tot een nooit geziene wetenschappelijke, culturele en filosofische kettingreactie waarop een goed deel van de wereld nog steeds drijft.

Tijdens ‘Oostende voor Anker’ zal je een unieke collectie zee-en wereldkaarten en artefacten kunnen ontdekken, uitgeleend door het Spaanse Geografisch Instituut. Dankzij die tentoonstelling zetten wij ook Vlamingen in de schijnwerpers die een belangrijke rol speelden tijdens die uitzonderlijke ontdekkingstocht.

Praktisch

Anglicaanse kerk – Langestraat 101

19/05 t.e.m. 06/06/2022

Openingsuren: 

  • dinsdag tot zaterdag: 10.00 tot 17.30 uur
  • zondagen: 13.00 tot 17.30 uur 
  • Pinkstermaandag: 10.00 tot 17.30 uur