AliceSinds 2017 erkend en beschermd varend erfgoed van de Vlaamse gemeenschap.
Geschiedenis van het vaartuig: De werf Cockerill genoot wereldfaam door het bouwen van de cruiseschepen voor de Compagnie Maritieme Belge.In tijden van crisis na de beurscrash werd het personeelsbestand van Cockerill van 4.000 gereduceerd naar 400 man.

In dat jaar werden slecht 3 kleine schepen gebouwd met het aanwezig beschikbare staal, waarvan Alice de laatste overgeblevene is.De Alice werd in 1932 gebouwd door de werf Cockerill in Hoboken. Het motorjacht was oorspronkelijk geconcipieerd om de Congolese rivieren te bevaren en zou met een stoommachine worden uitgerust. De Alice werd evenwel afgewerkt als luxejacht voor een Antwerps particulier en voer nooit in de Belgische kolonie. In de plaats van een stoommachine kreeg de Alice een hut achteraan. Als aandrijving werd een dieselmotor geïnstalleerd.

De Alice is een zeldzaam voorbeeld van een Belgische stalen bakdekkruiser uit het interbellum.

Bouwjaar: 1932.

Werf: Cockerill in Hoboken.

Functie: Pleziervaart.

Vaargebied: Kanalen en rivieren van de Lage Landen.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De Alice is een middelgrote en slanke bakdekker met een art déco-lijn. Het schip werd gebouwd in uitzonderlijk dik staal van 18mm. Het schip werd volledig geklonken.

Tonnage: 12T

Motor: De producent van de originele aandrijving is onbekend. In 2000 was een Peugeotmotor van 55 pk geïnstalleerd. Die motor werd tijdens de restauratie in de jaren 2000 vervangen door een Perkins 4-cilinder diesel (Prima M8OT-78 pK) uit 1991.

Interieur: De Alice heeft achteraan een kapiteinshut met twee slaapbanken. De motorruimte bevindt zich onder de stuurhut. Vlak voor de stuurhut is een kleine keuken en een werkplek aanwezig. Beide ruimtes bevatten originele elementen. Vervolgens volgt een salon met opklaptafel, twee slaapbanken en twee kasten. In de piek bevinden zich een wastafel, bergruimte en het toilet. Het interieur van de Alice is deels met tropische houtsoorten afgewerkt. De deuren bevatten glas in loodramen.

EigenaarSerge LeursLandBelgïeBoottypeBakdekkerThuishavenZennegatvaart MechelenLengte10 mBreedte3 mDiepgang1 mEditie2022Nummer5Bouwjaar1960