AnemoneVolgens de overleveringen werd de Anemone omstreeks1933 gebouwd als jacht op de werf van Cyriel de Smet in Gottem in de buurt van Deinze,
Bij de inventaris van het schip was ook de oorspronkelijke tekening alsmede de originele blauwdruk inbegrepen.
De Anemone zou gebouwd zijn volgens de plannen van jachtarchitect Leopold Standaert.
Deze ontwierp in 1912 de Scheldejol, een Olympishe eenheidsklasse. Er wordt wel eens gezegd dat de Anemone een vergrootte Scheldejol zou zijn. Feit is dat de Anemone met haar houarituig grote gelijkenissen met de Scheldejol heeft.
Van het type Anèmone van 26 voet zijn drie exemplaren gebouwd.
De Anemone is de enige die nu nog overblijft.
Tussen 1980 en 1990 is de Anemone gerestaureerd op de werf van Gustaf Mallenger in Antwerpen.
Het oorspronkelijke ophaalbaar zwaard en de zwaardkast werden vervangen door een verdiepte lange kiel. De helft van de oorspronkelijke eiken beplanking werd vervangen door een mahonie huid in het onderwaterschip. De wrangen werden grotendeels vervangen en de spanten verdubbeld of vervangen. De dekbalken en cabinebalken werden nagekeken en waar nodig vervangen. Het cabine dak werd vervangen en er werd een teakdek op de boot geplaatst.
In 1990 is de boot van Antwerpen naar Gent gesleept, naar de vroegere werf van Minne aan de watersportbaan.
In de loop van de volgende jaren tot ongeveer 2000 is het interieur vervangen, alle luiken herbouwd en omwille van de zeileigenschappen een boegspriet op de boot geplaatst.
De Anemone is een goede zeiler getuige verschillende overwinningen in diverse wedstrijden.

EigenaarDirk PeetersLandBelgïeBoottypeGaffelkotterThuishavenGentLengte10.00mBreedte2.45mDiepgang1.00mEditie2022Nummer10Bouwjaar1933