De Goede Verwachting1908 , nu ruim 111 jaar geleden :

Tjalk De Goede Verwachting begint te Drachten in Friesland (NL) haar leven als zeilend vrachtschip van ruim 143 ton laadvermogen, wat toen naar Friese normen uitzonderlijk groot was.

Gebouwd onder lichte zeeklasse bevaart ze zowel de grote rivieren, de vele kanalen, alsook open water zoals de Zeeuwse stromen, Zuiderzee, Waddenzee en Noordzee.

Eind jaren dertig betekent de opkomst van de motor als voortstuwing ook voor dit schip het einde van het zeilend tijdperk.

Om als vrachtschip rendabel te blijven en meer lading mee te kunnen nemen, wordt na de 2de wereldoorlog het schip met 10m verlengd en bijna 1m verhoogd plus voorzien van een nieuwe en sterkere motor.
Maar begin 70er jaren is het nauwelijks nog mogelijk om ook hiermee de kost te kunnen verdienen : het grote schip is te klein geworden.

1976 , ruim 68 jaar later :
Sloop dreigt maar De Goede Verwachting wordt gered : ze wordt het trotse bezit van de familie Zoontjens , die deze prachtige Friese Tjalk weer terugbrengt in haar oude, oorspronkelijke silhouet.

1976 tot heden :
Al meer dan 40 jaar doet de familie er alles aan om dit nu ruim 111 jaar oude nautisch-industrieel en -cultureel brok(je) erfgoed voor de toekomst te behouden.
Maar naast hard werken en financiële inspanningen zijn er steeds de prachtige vaartochten en het leven aan boord in vreemde oorden. Noord-Frankrijk en België zijn daarbij favoriet gebleken in de laatste decennia.

EigenaarHein Zoontjens en Mariëth GuelenLandNederlandBoottypeFriese tjalkThuishavenDordrecht Lengte25.00mBreedte5.00mDiepgang1.10mEditie2022Nummer34Bouwjaar1908