La Licorne“La Licorne” is een replica van de “Grand Vaisseau de Versailles”, die Colbert in 1669 bij het arsenaal van Le Havre bestelde om op het Grote Kanaal van Versailles te varen. Het doel was om koning Lodewijk XIV te motiveren om zijn marine te ontwikkelen. Het 15 meter lange schip (schaal 1:4 van de echte oorlogsschepen uit die tijd) werd in november 1670 te Versailles gelanceerd en verleidde de Zonnekoning, zijn hof en de diplomaten. Zij was de eerste van de schepen van de Koninklijke Flottielje van Versailles, die tot 60 eenheden telde: topsides, een kombuis, gondels, Engelse jachten, platbodems uit Vlaanderen, skiffs en roeiboten. Al dit erfgoed is verdwenen.

De vzw l’Atelier Marin lanceerde het bouwproject begin 2017 en de kiel werd gelegd op 25 maart 2018. De boot werd gelanceerd op 27 april 2019, werd in de daaropvolgende maanden uitgerust met zijn masten en werven en maakte zijn eerste reis om deel te nemen aan WaterrAnt in Antwerpen in september. De bouw werd uitgevoerd door vrijwilligers van de vereniging, jongeren, buurtbewoners en psychiatrische patiënten die in een open omgeving werden behandeld.

Atelier Marin is een filantropische vereniging, die als hoofddoel heeft om kansarme jongeren toegang te geven tot de navigatie. In 8 jaar van activiteit heeft het dus meer dan 9.600 mandagen zeilen kunnen aanbieden aan jongeren in Brussel, heeft het verschillende hutten gerenoveerd, heeft het twee Bantry yawls en de Eenhoorn gebouwd.

De doelstellingen van La Licorne zijn het organiseren van zeilcursussen, het deelnemen aan bijeenkomsten en het ter beschikking stellen van de boot aan het Château de Versailles.

Eigenaarasbl l'Atelier MarinLandBelgiëBoottypeDriemasterThuishavenBrusselLengte15 mBreedte3 mDiepgang1,35 mEditie2022Nummer78Bouwjaar2019