Lorelei IIIBeste lezers, zeelui en zeeliefhebbers,
Het is niet zonder emotie dat we het genoegen hebben om u een Dame te presenteren die rivieren en zeeën kriskras heeft doorkruist, alle zeilen uithaalt, de boeg die de golf splitst.
De Westerly Centaur, een bewoonbare cruise-monohull, werd gebouwd door de Westerly Marine scheepswerf (Waterlooville, Engeland). Deze tweekegelige sloep met hoofdligger is ontworpen door de scheepsarchitect John Laurent Giles. Officieel gelanceerd op de London Boat Show in 1969, was deze boot wereldwijd een onmiddellijk succes. Haar productie eindigde in 1984 met de bouw van 2444 eenheden. De Centaur werd van meet af aan beschouwd als het “perfecte familiejacht”, met name vanwege de goede prestaties onder zeil en de ruime bewoonbaarheid voor een 26 voet jacht – 1,80 m balkhoogte, zes slaapplaatsen en een apart toiletcompartiment – en is er in deze jaren van jachtontwikkeling in geslaagd om een mythische plek voor zichzelf te creëren.

Laat ons u kennismaken met enkele kenmerken van Lorelei III (haar doopnaam), die voor het eerst werd gelanceerd in 1977. Met het serienummer CR1725 heeft ze haar ouderwetse cachet behouden en is ze uitgerust met een stuurwielbesturing, wat een bijzonderheid is voor een jacht van deze omvang!
Ze werd door haar eerste eigenaar aan het einde van de werf nieuw ontvangen en wordt bij aankomst in België doorverkocht na een unieke oversteek van het Kanaal. De tweede mede-eigenaars reisden van jaar tot jaar langs de Belgische, Nederlandse, Franse en Engelse kusten tot in de jaren negentig. Nu, als de enige eigenaar van deze nobele dame die ik in het bijzonder leuk vind, neem ik haar altijd mijlenver met trots; en als we naar zee gaan, laat ze ons proeven van de droom en de ontsnapping, terwijl ze ons vult met volheid. Onderhouden en vernieuwd in haar oorspronkelijke geest, glijdt ze over het water en trekt met haar melodieuze lied steeds weer het oog naar de open zee vanuit haar Nederlandse thuishaven, waarbij ze met turquoise reflecties de horizon onthult.

Lorelei ontleent zijn naam aan een legende die ontleend is aan de Germaanse mythologie, een inspiratiebron voor vele dichters en kunstenaars door de eeuwen heen.
Lorelei is een jong meisje dat, zittend op de gelijknamige rots*, haar prachtige liedje al het verdriet laat overbrengen dat in haar schuilt. Matrozen komen in boten voorbij en horen haar… Bewogen door dit prachtige, melodieuze lied vergeten ze de stromingen van de Rijn en kapseizen ze.
* Lorelei verwijst naar de rots die boven de Rijn bij St Goarshausen in Duitsland uitsteekt. Als het zich in de rivier stort, verkleint het de afstand tussen de oevers, wat de doorgang bemoeilijkt.

EigenaarSerge TassignonLandBelgïeBoottypeWesterly CentaurThuishavenBreskensLengte7,92 mBreedte2,56 mDiepgang0,9 mEditie2022Nummer86Bouwjaar1977