RamrodRamrod werd gebouwd als een “Ocean Racer” en heeft een respectabele staat van dienst. Sinds 1959, wanneer ze een van de drie jachten was van het winnende Admirals Cup Team, tot 1966 toen ze in Cowes de Nab Tower Race won. Sinds 1966 wordt ze gebruikt als een snel zeiljacht. Op een cruise vanuit Bermuda, via de Azoren tot in Hamble, heeft ze 21 zeildagen nodig gehad.
In 1954 bouwt Arthur Robb voor Selwyn Slater, een van Ramrods eigenaren, de cutter Uomie, die eerst onder Slater en later onder die van Geoffrey Pattinson zeilde, behaalde een unieke onderscheiding in de drie van de “Premier Ocean Races” – Fastnet, Bermuda, Sydney – Hobart. Onafgezien van deze lof over Uomie, had ze de reputatie voor de meest perfecte handelbare boot te zijn. Haar evenwicht en volgzaamheid onder alle omstandigheden waren een openbaring voor al wie met haar zeilde.

Arthur Robb ontkent dat Ramrod een vergrote versie van Uomie is, maar hij zou het vermoedelijk niet erg hebben gevonden dat ze omschreven werd als een verdere ontwikkeling van Uomie. De verfijningen van het romp evenwicht zijn niet bereikt overeenkomstig de regels, uitgesproken door de meest ervaren architecten. Een verandering. Een ontwerper bereikt af en toe een nieuwe hoogte door middel van een intuïtieve touch die niet kan worden gerationaliseerd. M.a.w. de verhouding en de vorm van Ramrod zijn gerelateerd aan het eerdere, kleinere jacht, en heeft niet alleen haar mooie lijnen geërfd maar ook haar snelheid, zoals Ramrods race record in 1959 aantonen.

Ze is een smalle boot, met voor-en achterschip lijnen die swingend door het middenschip lopen, die krachtig zijn en toch nauw verwant. Het is een vorm die de problemen met het romp evenwicht lijkten te vereenvoudigen, en indien succesvol uitgevoerd lijkt het in staat te zijn om de hoogste stuureigenschappen te produceren. Jachten van Arthur Robb hebben doorgaans ongewone luchtige lijnen, in Ramrod is de lucht vooral voelbaar. Overhangen zijn abrupt getrokken, maar die naar voren is voldoende doorgetrokken om het uiterlijk, van te zijn afgehakt, te voorkomen. Het korte achterschip met een diepe boog laten haar eruitzien als een krachtig en sterk jacht met een energetische gratie. Vooral wanneer ze zeilend langs zij-achter wordt gekeken. Het tuig is in alle opzichten matig in zijn proporties, met een 2 ½: 1 voorlijk-onderlijk ratio van het grootzeil en de mast op bijna 40% van de waterlijn vanuit de boeg. Het is interessant om te zien dat de roof onderbroken is bij de mast.

EigenaarMarc BoelsLandBelgïeBoottypeArthur Robb sloopThuishavenOostendeLengte14.85 mBreedte4.50 mDiepgang2.10 mEditie2022Nummer119Bouwjaar1959