Riis1Riis 1 (voorheen White Heather 1920-1940. HMS Manatee 1940-1947.)
White Heather is ontworpen door W.G. McBride en gebouwd in 1920 op de werf van McGruer & Co. Ltd. van Clynder, Schotland. In haar beginjaren werd ze vooral gebruikt als plezierboot op de Schotse Western Isles tijdens het zomerseizoen. In deze fase werd White Heather aan Anna Johnson, dochter van een Schotse rederij eigenaar, gegeven als een 21ste verjaardagscadeau. Ze werd in die periode ook gebruikt als tender voor het race-jacht van de familie. Met een bemanning van drie voltijdse handen sleepte White Heather het jacht van regatta naar regatta. Een idyllische manier om een zomer door te brengen, maar zonder kennis van wat er zou volgen.
In het begin van 1940 stond White Heather op de lijst van schepen die geschikt waren voor oorlogstaken. Bij het uitbreken van de vijandelijkheden werden plannen gemaakt om de Britse Expeditiemacht te evacueren met ‘Operatie Dynamo’. White Heather sloot zich aan bij de vele honderden kleine vaartuigen om te helpen bij de evacuatie vanaf de stranden van Duinkerken, met als hoofdtaak het overzetten van soldaten van de stranden naar de grotere oorlogsschepen en stoomschepen die werden gestuurd om te helpen. White Heather had een mechanisch probleem en werd effectief in de steek gelaten, maar werd weer operationeel gemaakt door de soldaten zelf en keerde terug naar huis. Kort daarna nam White Heather samen met andere kleine vaartuigen deel aan de redding van andere regimenten uit St Valery sur Somme die na hevige gevechten terug naar de kust waren gedreven. Dit was de code ‘Operation Aerial’ en vond plaats vanaf de 15e. Van 25 juni tot en met 25 juni. Juni 1940.
Na de terugkeer van White Heather naar Dover werd ze formeel gevorderd door The Royal Navy en omgedoopt tot HMS Manatee. Ze diende gedurende de hele oorlog om tal van taken te voltooien, waaronder heimelijke patrouille- en communicatieactiviteiten, voordat ze in 1947 weer in privébezit werd genomen. Ze werd vervolgens verkocht en omgedoopt tot Riis 1 kort daarna.
Riis 1 had verschillende eigenaren tot in 1960 werd ze gevonden in Conyer Creek door Dr. JWE Fellows die haar restauratie en onderhoud uitvoerde tot aan zijn dood in 1999. De huidige eigenaren, Alan & Ann Jackson, namen het over en blijven zorgen voor Riis 1 in dezelfde thuishaven van West Mersea Essex. Riis 1 is actief lid van The Association of Dunkirk Little Ships en heeft samen met Alan & Ann uitgebreid gevaren in het Engelse Kanaal vanuit de Kanaaleilanden en havens van Frankrijk, België, Nederland en havens in de Baltische Zee, waaronder delen van Denemarken en Zweden.
Dit jaar herdenkt Riis 1 eind mei 2020 de 80ste verjaardag van ‘Operatie Dynamo’ in Duinkerken en dit zal haar 9de terugkeer zijn met de Duinkerken Little Ships die als vloot elke 5 jaar terugkeren naar Duinkerken. Riis 1 zal ook aanwezig zijn op het populaire evenement ‘Oostende in Anker’ begin juni. Riis 1 zal dan op 1 augustus haar 100ste verjaardag vieren in de West Mersea Yacht Club in Essex. Op uitnodiging van het WMYC zullen ook andere Duinkerkerschepen deelnemen aan haar viering.

EigenaarAlan & Ann JacksonLandEngelandBoottypeDunkirk Little ShipsThuishavenWest MerseaLengte17,4 mBreedte3,3 mDiepgang1,5 mEditie2022Nummer121Bouwjaar1920