Ziet op U zelvenHet schip werd in 1884 gebouwd te Alblasserdam in Nederland. Zij behoort tot de “tjalken” en is de kleinste in deze soort. Omdat de bouwwijze toch enigszins verschilt van de grotere tjalken, behoort zij tot de categorie van de boeierschuiten.
Typisch voor dit schip is het houten berghout (stootrand) rondom het schip en de enigszins naar binnen vallende voorsteven. De vorm vertoont nog alle vormen typisch voor de houtbouw.
De oudste teruggevonden registratie dateert van 1904.
In 1910 werd het schip verlengd en werden de gangboorden toegevoegd, het was toen eigendom van schipper Vanderzande uit Made.
In 1919 werd het schip verkocht aan de familie Boender en voer voor het riet- en biezenbedrijf “De Geus” in Puttershoek. Daar fungeerde zij als moederschip bij het snijden van riet en bies in de gebieden van het Biesbosch en het Haringvliet, ook werd in het seizoen suikerbiet en aardappelen gevaren. Daarnaast werd het tevens gebruikt voor het transport van het gedroogde bies vanuit Puttershoek over gans Nederland. Ook in Lokeren en in Mechelen werden biezen gelost voor de stoelenfabrikanten. Het schip bleef vracht vervoeren tot 1969, daarna werd het gered van de sloop en gebruikt als charterschip .

Ik kochten het schip in 1996 en restaureerden het zoals het er heeft uitgezien tussen 1910 en 1923.
De “Ziet op u zelven” is één van de oudste nog regelmatig varende schepen in België, en staat op de lijst van varend erfgoed.

EigenaarLuc HonsiaLandBelgïeBoottypeTjalkThuishavenMechelenLengte24 mBreedte4,4 mDiepgang1 mEditie2022Nummer163Bouwjaar1884