Oostende voor Anker

in 2022 met Ensor in zee

Oostende Voor Anker in 2022 met Ensor in zee !

Oostende, … haar haven, haar stranden, haar steiger en natuurlijk haar maritiem verleden. Met veel plezier stellen wij de volgende editie van Oostende Voor Anker voor. Het grootste maritieme festival aan de Noordzee, dat zal plaatsvinden van 19 tot 22 mei 2022.

Tijdens de 21ste editie staat James Ensor in de schijnwerpers. De schelpen, maskers en zeegezichten zijn het thema van het festival.  Ensor werd in 1860 in Oostende geboren.  Hij hield van de stad met haar vele mensen en de onstuimige Noordzee.  Maar in Oostende kan je ook de sfeer van zijn kindertijd terugvinden. Zijn huis, nu omgevormd tot “Het James Ensorhuis” kan je, na een grondige renovatie vanaf mei 2020 opnieuw bezoeken.

"ENSOR IN ZEE"

Thema 2022

DE RAID OP OOSTENDE - 10 MEI 1918

Oostende voor Anker vindt opnieuw plaats op en rond de twee Mercatordokken, het Montgomerydok, de Cruisekaai, de Vindictivelaan en het Sint-Petrus- en -Paulusplein.  Dit jaar verwachten we voor het eerst de driemaster “le Français” en de Poolse driemaster “Dar Mlodiezy”. Maar op het festival  kan je veel meer ontdekken. Bezoek de meer dan 140 oude schepen. Ga snuisteren in de vele standen of op de authentieke maritieme vlooienmarkt,  geniet van maritieme artiesten met hun folkmuziek en shanties.  Ontdek Ensor op de  tentoonstellingen, informeer je over maritiem erfgoed, leer garnalen pellen of trek je zeebenen aan en maak een tochtje op zee of doe een havenrondvaart aan boord van een stoomsleepboot. Op de kade ontdek je de Vistrap waar je kan leren hoe je de unieke grijze garnalen uit de Noordzee moet pellen.

Voor mij is Oostende mijn muze, mijn inspiratiebron. Het gewemel van Oostendenaars, toeristen, het geluid van de golven, de animo in de haven, het licht van de stad, de zilte geur en de zonsondergang, zorgen voor een onvervangbare sfeer. Het festival neemt u mee door de straten van Oostende om haar geschiedenis te ontdekken en het bijna tastbare mysterie te proeven dat nog steeds boven haar straten hangt.

Kom naar dit unieke festival in België. De Oostendse bevolking zal u met veel plezier verwelkomen!

Goede vaart

Hubert Rubbens

Curator

“VINDICTIVE” WORDT VERLATEN EN GEZONKEN

De verbinding tussen de commandobrug en de besturing werd verbroken. Commandant Godsal (voormalig commandant van het blokschip HMS Brilliant) ging buiten de brug (Conning Tower) staan om zijn bevelen te geven en het schip te draaien. Hij werd echter op slag gedood door een mortierbom die insloeg naast de brug (zijn lichaam werd nooit gevonden). Luitenant Crutchley nam het bevel over en bracht het schip uiteindelijk tot aan het oosterstaketsel waar het vastliep. Hij gaf het bevel om het schip te verlaten en het op te blazen. Motorboten (motor launches ML254 en ML276) kwamen onder vijandelijk vuur de haven ingevaren om de overlevende bemanning van de HMS Vindictive op te pikken.

DE GEREDDE BEMANNING

De HMS “Warwick” en de andere schepen die deelgenomen hadden aan de raid begonnen hierna aan de terugreis. De motorboot ML254 maakte echter water en stuurde een SOS uit die opgevangen werd door de andere schepen.  Na de reddingsactie werd het tijd om de zone te verlaten want het getij was aan het zakken. Toen de HMS Warwick richting kanaal wilde varen raakte het schip een Duitse zeemijn. Het ganse achterdek werd vernietigd en de HMS Velux en HMS Whirlwind moesten de Warwick naar Dover slepen.

SLACHTOFFERS

In totaal sneuvelden 2 officieren en 6 bemanningsleden; 5 officieren en 25 bemanningsleden werden gewond en 9 personen werden als vermist opgegeven.

Geniet met volle teugen van dit uniek maritiem festival ! 

Alvast afspraak volgend jaar op Oostende voor Anker van donderdag 19 mei tot zondag 22 mei 2022 met als thema “Ensor in Zee”, allen daarheen !!!

Oostende voor Anker is voor iedereen gratis toegankelijk.

Oostende voor Anker is een vrijwilligersorganisatie in opdracht van Toerisme Oostende