Wij zijn paraat !!!

Aan Oostende voor Anker, dat van 19 tot 22 mei plaatsvindt, nemen 164 schepen deel, waarvan er 40 meer dan 100 jaar oud zijn.
Oostende voor Anker vindt van 19 tot 22 mei plaats op en rond de twee Mercatordokken, het Montgomerydok, de Cruisekaai, de Vindictivelaan en het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Dit jaar verwelkomt het maritiem festival voor het eerst de driemasters ‘le Français’ en de “Guldenleeuw”..

“Er nemen 164 schepen deel, groot en klein”. De meest opvallende blijven voor mij de Dunkirk Little Ships. Dit jaar zijn het er meer dan 20. Het zijn eigenlijk rivierschepen, maar ze doen nog altijd de moeite om over zee naar hier te komen. Wat ook opvallend is: het is de eerste keer dat er zoveel eeuwelingen onder de deelnemende schepen zitten. Van de 164 deelnemende schepen zijn er een 40-tal meer dan 100 jaar oud.”

Tijdens Oostende voor Anker wordt ook 500 jaar Magellaan herdacht. De tentoonstelling die aan hem is gewijd, is te zien in de Anglicaanse kerk (langestraat 101). Ferdinand Magellaan (1480-1521) was een Portugese ontdekkingsreiziger die met zijn schip Nao Victoria onder andere de Straat van Magellaan tussen Zuid-Amerika en Vuurland ontdekte. Tijdens Oostende voor Anker zal je een unieke collectie zee- en wereldkaarten en artefacten kunnen ontdekken, uitgeleend door het Spaanse Geografisch Instituut. Dankzij die tentoonstelling worden ook de Vlamingen in de schijnwerpers gezet die een belangrijke rol speelden tijdens die uitzonderlijke ontdekkingstocht. Magellaan bewees door als eerste ontdekkingsreiziger de wereld rond te varen dat de aarde rond was. De reis duurde meer dan twee jaar en de bemanning had te kampen met winterstormen, muiterij, scheurbuik en andere gevaren.
“De tentoonstelling is uitzonderlijk.” Omdat er veel werk kruipt in het opzetten van de expo zal hij langer blijven staan dan Oostende voor Anker duurt. Tot Pinkstermaandag zijn bezoekers welkom in de Anglicaanse kerk. Ingang gratis.
Herschikking. De activiteiten die aan de wal plaatsvinden, werden voor deze 21ste editie wat herschikt.

De boatjumble en het kunstenaarsdorp blijven in de Vindictivelaan, het Jan Piersplein voor de Mercator wordt nu volledig benut, terwijl het kerkplein voorbehouden wordt voor alles wat ambachtelijk is.
Voor het muzikale gedeelte zijn er dit jaar drie in plaats van twee podia. Het Jan Piersplein wordt een volwaardig locatie van Oostende voor Anker en geeft ons de kans om het publiek wat meer te spreiden.”

Het aantal animatiegroepen ligt dit jaar lager dan andere jaren. omdat we bij het opmaken van de deelnemerslijsten de coronabarometer voortdurend in het achterhoofd hebben gehouden. Stel dat die weer oranje zou worden, dan moeten die bewegende groepen als eerste verdwijnen omdat je daar te veel volk op een te kleine ruimte krijgt.”
Er zullen 120 stands zijn, 20 eetkraampjes, 30 gelegenheden om te shoppen en 30 kunstenaars en 40 infostands omtrent erfgoed zowel boven -als onderwater en ambachten.

Zet 19 tot 22 mei alvast in jouw agenda : wij zijn paraat om je te verwelkomen