Blauw Innovatiedorp toont de vele activiteiten op de zee

Tijdens Oostende voor Anker zal het Blauw Innovatiedorp wederom een belangrijke plaats innemen. Met een 20-tal standen van bedrijven, universiteiten en organisaties die actief zijn op en rond de zee, belooft het voor jong en oud een ware ontdekkingsreis te worden. Dit jaar staat het Blauw Innovatiedorp in teken van interactieve ervaringen. Bezoekers kunnen niet alleen kijken en luisteren, maar ook ervaren wat de zee te bieden heeft. Met demonstraties, interactieve maquettes en educatieve spellen voor kinderen wordt de wereld van maritieme innovaties op een boeiende manier gepresenteerd.

Colruyt ontwikkelt de eerste commerciële zeeboerderij voor de Belgische kust: Zeeboerderij Westdiep. Hier worden niet alleen Belgische mosselen gekweekt, er wordt ook onderzoek gedaan naar de kweek van oesters en zeewier. Colruyt richt een kinderhoek in waar kinderen kunnen knutselen met schelpen. Je kan hier oesterfuiken en mossellijnen zien waar ze mee werken in de zeeboerderij.

POM West-Vlaanderen brengt cartoons mee in verband met de offshore activiteiten.

Universiteit Antwerpen werkt rond klimaatmitigatie en -adaptie, dit zijn maatregelen bedoeld om de omvang of snelheid van opwarming van de aarde te beperken. Ze brengen filmpjes, posters en maquettes mee en een speciale opstelling voor kinderen.

Elia brengt een maquette mee van het Prinses Elisabeth Eiland, het eerste energie-eiland ter wereld. Dit is een feite een elektriciteitshub waar zowel kabels van de 2de offshore windzone zullen toekomen als van toekomstige interconnectoren met andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Jan De Nul Group bezit een veelzijdige en ultramoderne vloot van bagger- en offshore installatieschepen. Het grootste deel ervan is eigen ontwerp. Veel van die grote schepen meren regelmatig aan in de Oostendse haven, denk maar aan de Vole-au-vent.

DEME is een van de grootste baggerbedrijven met wereldwijde activiteiten en is onder meer een veelgevraagde partner voor windmolenparken op zee. Ze stellen hun activiteiten voor.

Het ILVO, het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek zal een demonstratie geven over hoe je kan vissen met led-lichten.

MULTI.engineering brengt onder andere een LEGO-tafel mee.

Bij de andere standen krijg je meer uitleg over de activiteiten en projecten van de VUB, de Hogere Zeevaartschool, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, het Vlaams Instituut voor de Zee, Universiteit Gent en De Blauwe Cluster. Bezoekers mogen zich verwachten aan demo’s, video’s, maquettes, scheepsmodellen en een knutselhoek.

Kom dus zeker eens langs in het Blauw Innovatiedorp aan de Mercator om alles te leren over de vele activiteiten op zee. Er wordt ook een zoektocht georganiseerd in het Innovatiedorp waarmee je een mooie prijs kan winnen.

Wie is De Blauwe Cluster?

De Blauwe Cluster bundelt 190 bedrijven en organisaties die actief zijn op en rond de Noordzee. Het grote publiek kent dan wel de visserij, de scheepvaart en ondertussen ook de windmolens, toch zijn er veel meer activiteiten op zee. Die worden allemaal gebundeld in De Blauwe Cluster. De organisatie is actief in zes domeinen: van kustbescherming, hernieuwbare energie, oceaanvervuiling en afvaloplossingen over blauw toerisme, maritieme verbinding en duurzame zeevoeding tot mariene biotechnologie. Er zijn al heel wat innovatieve projecten opgezet in de schoot van De Blauwe Cluster. Zo werden al de mogelijkheid voor offshore aquacultuur onderzocht en werd een project opgezet voor slimme funderingen voor offshore windmolens.