Maritiem Oostende

Ontdek het ganse jaar door de maritieme geschiedenis van Oostende. 

Mercator

Van 1932 tot 1960 was de Mercator het opleidingsschip voor de officieren van de Belgische koopvaardij. Nu ligt het als museumschip voor anker in Oostende en kan het bezocht worden.

Ontdek de geschiedenis van de Mercator en haar schatkamer aan voorwerpen die verzameld werden tijdens lange omvaarten.

Mercator

Maritieme wandeling

Stap mee langs de meest opmerkelijke plekjes van de visserijcultuur, het bruisende havenleven en het uniek vaarkundig erfgoed. Het maritieme karakter dat Oostende kneedt en vormt tot de Stad aan Zee.

Deze wandeling neemt je mee naar verschillende maritieme locaties zoals de Mercator, de Oosteroever, de Visserskaai, het Vissersplein en zoveel meer locaties.

De wandeling is 7,7 km lang. Het wandelplan is gratis op te halen bij Toerisme Oostende vzw.

Meer info over de wandeling vind je op de website visitoostende.be

Maritieme wandeling

Kapitein Panekazak

Oostende heeft er een nieuwe stadsgids bij: kapitein Panekazak van de Mercator! Samen met zijn twee scheepsmaten, een boegmossel en een maritieme beterweterschapper, neemt hij je tijdens deze unieke audiotour mee naar de mooiste en interessantste plekjes van de stad.

Kapitein Panekazak is ideaal voor matrozen tussen 8 en 12 jaar.

Maritiem Oostende

De Vistrap

De Vistrap is een openlucht vismarkt, ontstaan door de uitbouw van de haven in de 19de eeuw.

Reeds ’s morgens vroeg vindt u hier de meest verse Noordzeevis en de Oostendse grijze garnalen. Voor vroege vogels is het zeker de moeite om rond 6.30 uur eens te komen kijken naar het aan land brengen van de vis.

De Vistrap

Oosteroever

De Oosteroever is een minder bekende kant van Oostende, maar minstens even hard de moeite waard. De Oosteroever is de ideale plek om te genieten van de natuur en om uit te waaien. Je kijkt er kilometers ver over zee en andere mooie vergezichten en je kan uren wandelen in de duinen. Enkele bekende landmarks op de Oosteroever zijn Fort Napoleon en de Lange Nelle. Je vindt er ook overblijfselen uit het oorlogsverleden van Oostende zoals de militaire constructie De Halve Maan en enkele bunkers.

Meer informatie en leuke tips vind je op visitoostende.be

Oosteroever

De Nele

De 'Nele' is ontworpen naar de historische Oostendse tweemastsloep. Ze werd op 7 mei 2005 te water gelaten en maakte kort daarop haar eerste zeiltocht.

De klassieke belijning en zeewaardigheid roepen nostalgie op.

Je kan de Nele zien op haar ligplaats in het Mercatordok. Aangezien ze af en toe uitvaart, kan het zijn dat ze op het moment van jouw bezoek niet op haar vaste ligplaats ligt.

De Nele

Amandine

De laatste IJslandvaarder is definitief op het droge getrokken. De tentoonstelling en de ingerichte Amandine geven je een goed idee van het ruige leven aan boord van een IJslandvaarder. Verschillende scènes stellen de activiteiten op de boot voor. Een intense ervaring voor alle zintuigen.

Amandine