23ste editie van Oostende voor Anker afgesloten met 200.000 bezoekers

Het maritieme festival 'Oostende voor Anker' zit er op na een vierdaagse viering van maritieme traditie en innovatie. Het thema dit jaar was “Ontdekkingen op zee”, met een blik op het verleden, maar ook op de toekomst van de zeevaart. Meer dan 200.000 bezoekers kwam langs op Oostende voor Anker.

Van 23 tot en met 26 mei streek Oostende voor Anker neer in Oostende. Met een indrukwekkende vloot van 150 schepen, gezellige optredens, authentieke culinaire gerechten en ambachtslieden uit heel Europa werd het opnieuw een kleurrijke mix rond de kaaien van de Stad aan Zee. De grootste publiekstrekkers waren het Spaanse galjoen El Galéon ,de replica Nao Victoria van de ontdekkingsreiziger Magellaan en de driemaster Artemis. Vier dagen lang was de zon van de partij, wat ervoor zorgde dat deze editie opnieuw heel wat kijklustigen kon aantrekken.

"Het succes van Oostende voor Anker 2024 bevestigt opnieuw de aantrekkingskracht van Oostende als maritieme stad. Het festival blijft een unieke gelegenheid om de rijke maritieme geschiedenis te vieren, terwijl het een platform biedt voor innovatie en duurzaamheid in de scheepvaart. We danken alle bezoekers, deelnemers en vrijwilligers voor hun bijdrage aan deze onvergetelijke editie."
- Burgemeester Bart Tommelein

Indrukwekkende vloot van historische schepen

De haven van Oostende werd overspoeld door meer dan 150 klassieke schepen, waaronder impressionante driemasters, authentieke vissersboten en traditionele zeiljachten. Bezoekers kregen de unieke kans om aan boord te gaan en te ervaren hoe het leven op zee vroeger was en nu nog is. Met de Artemis, de Morgenster en Jantje konden duizenden bezoekers een unieke ervaring beleven wanneer de schepen onder zeil gingen voor de Kust, nooit voorheen werden zoveel vaarten geboekt.

Innovatie in de maritieme werel

Dit jaar werd er ook veel aandacht besteed aan de toekomst van de scheepvaart. Bezoekers konden kennismaken met de nieuwste duurzame maritieme technologieën, gepresenteerd door innovatieve bedrijven en start-ups. Oostende is al meer dan 25 jaar dé havenstad van de offshore industrie en windparken en dat werd ook tijdens deze editie extra in de kijker gezet.

Toerisme Oostende vzw

Het festival ging van start in het jaar 2000 in opdracht van Toerisme Oostende vzw en curator Hubert Rubbens was er vanaf het begin bij betrokken. De daaropvolgende jaren bouwde Hubert het festival uit tot het grootste maritieme evenement in België, met deze 23ste editie zwaait Hubert nu af als curator.

"Als curator is het een werk van jaren om deze vierdaagse volledig vorm te geven, wat ik altijd met hart en ziel gedaan heb. Ik kon me nu geen mooier afscheid wensen als curator met deze zonnige editie waar ik opnieuw heel wat jonge kinderen verbaasd zie kijken naar alle schepen. Ik hoop dat ik de microbe zo ook aan de jeugd kan doorgeven en die glinstering in de ogen laat het beste vermoeden. Ik zwaai Oostende voor Anker nu uit, samen met een grote groep vrijwilligers die er al vanaf het begin bij betrokken waren. Volgend jaar zal het festival ook nog op mijn hulp kunnen rekenen, maar dat zal in een andere rol zijn waarbij ik meer tijd met mijn gezin kan hebben."
- curator Hubert Rubbens

"We zijn heel fier en trots op Hubert voor zijn jarenlange inzet voor Oostende voor Anker. Het festival is uitgegroeid tot het grootste maritieme festival van de Kust en dat vanuit de passie van een Oostendenaar in hart en nieren."
- Burgemeester Bart Tommelein

Vanaf 2025 neemt Toerisme Oostende vzw de volledige organisatie van het evenement over, en ze zijn overtuigd dat de toekomst van deze publiekstrekker veilig is gesteld. Algemeen directeur Peter Craeymeersch benadrukt hun betrokkenheid en dankzij een geleidelijke overgangsperiode heeft Hubert zijn kennis met hen kunnen delen. Ook in de toekomst zal hij beschikbaar blijven voor advies.

"De afgelopen jaren hebben wij al gezorgd voor de volledige logistiek, communicatie en coördinatie met de stadsdiensten. Dit gebeurde in nauw overleg met Hubert, wiens nautische expertise van onschatbare waarde is. We zijn dan ook uitermate trots op het grote aantal bezoekers dit jaar en de vele positieve reacties. Hubert heeft een groot hart en wil zien dat zijn project blijft groeien. We zijn er ons van bewust dat ook een aantal vrijwilligers, die al van het eerste uur aan de slag waren, mogelijk zouden stoppen, maar we hopen toch zoveel mogelijk ‘rode broeken’ aan boord te houden. Met zijn blijvende advies en onze opgebouwde kennis kunnen we garanderen dat de toekomst van Oostende voor Anker er fantastisch uitziet."
- Algemeen directeur Peter Craeymeersch

Volgende editie

Oostende voor Anker is een organisatie van Toerisme Oostende vzw in samenwerking met curator Hubert Rubbens en de vele vrijwilligers van Oostende voor Anker vzw. Wie al uitkijkt naar de 24e editie kan alvast 22 tot 25 mei 2025 in de agenda aanstippen.

Voor meer informatie en een terugblik op het festival, bezoek onze website: www.oostendevooranker.be.