Op Oostende voor Anker zijn dit jaar 150 schepen te bewonderen, evenals 100 standen, waaronder een 20-tal eetkramen, 40 ambachten en kunstenaars. Heel wat klassiekers, zoals de boot van Sinterklaas, zullen aanwezig zijn. Een uniek weerzien wordt de komst van de platbodem “Ziet op u Zelven”. Natuurlijk mogen de grote schepen niet ontbreken en zullen de tweemaster Morgenster en driemaster Artemis aanmeren in het Montgomerydok.
Blauwe cluster
Naast aandacht voor erfgoed en ambachten zal er op Oostende voor Anker ook ruimte zijn om innovatie voor het voetlicht te brengen. Voor de tweede keer is daarom de vzw De Blauwe Cluster vertegenwoordigd. Dit is de overkoepelende vzw die zich bezighoudt met alle verenigingen die geëngageerd zijn met nieuwe technologieën op zee, zoals stromingen, windmolens, oester- en mosselkweek, zeewier, … Het dorp met 25 tenten zal zich bevinden in de schaduw van de Sky Towers.
Ontdekking als thema
Naast de ontdekkingen van nieuwe technologieën om de zee te monitoren, zoals voorgesteld door De Blauwe Cluster, is er natuurlijk ook aandacht voor een knipoog naar het verleden. Tijdens Oostende voor Anker zal een replica van het Galjoen “Le Galion Andalucia” uit de 16de eeuw te bewonderen zijn, alsook de kraak Nao Victoria, ooit gebruikt om de wereld te ontdekken, en ten slotte de Kamper Kogge, een mythisch voorbeeld van de kogge’s die ook in onze contreien werden gebruikt! Na open-ship aan boord van die drie replica’s kun je ook tentoonstellingen ontdekken aan boord, en wordt de Kamper Kogge een levend schilderij waar de bemanning rondloopt in kledij uit de 15de eeuw.
Naast de vaartuigen die aangemeerd zullen liggen in het Mercatordok, worden op het Sint-Petrus- en -Paulusplein ambachten voorgesteld die noodzakelijk zijn voor het bouwen van houten schepen. Smeders, houtbewerkers en ambachtslui die instaan voor de versiering van de vaartuigen, zullen hun kunnen voorstellen aan het grote publiek.
Daarnaast wordt de Vindictivelaan overspoeld door maritieme kraampjes waar zowel kunstenaars, knoppenmakers, touwverkopers, kledingverkopers hun ding doen. Een gigantische maritieme “boatjumble” uniek in België. Ten laatste wordt het geheel overgoten met een natje en droogje en opgeluisterd door een 25-tal muziekgroepen die hoofdzakelijk folk spelen.
Ten laatste denken wij ook aan onze kleinste piraten en wordt een heuse schatkaart uitgedeeld waar kinderen het event kunnen beleven in al haar glorie en eindigen aan boord van de pakjesboot van Sinterklaas waar Doris Klausing dagelijks 3 maal het verhaal verteld van: ‘De avontuurlijke ontdekkingsreis naar China van Luis, de scheepsjongen.’