Jantje

Al ruim 90 jaar bevaart "Jantje" het water van de Noordzee. Ze werd in 1930 als viskotter voor 13.500 gulden gebouwd in Monnickendam. Gedoopt als de 'Twee Gebroeders’ viste de familie Bakker ermee op kabeljauw en haring.

In 1941 werd het schip in beslag genomen door de Duitse marine, die er tot aan het einde van de oorlog in 1945 een huurvergoeding van 7,50 gulden per dag voor betaalden. Nadat ze het schip in deplorabele staat achterlieten in Emden, wist een van de zoons van de heer Bakker haar naar Haarlem te transporteren. Na oplapwerkzaamheden die een half jaar duurden werd het schip "Ennie en Appie" genoemd en viste ze tot 1977 verder.

In de jaren ’80 werd ze door de pioniers van de Nederlandse chartervaart omgebouwd tot zeilschip en was het niet langer een viskotter, maar een brigantijn getuigde schoenerbrik. Voor haar 90ste verjaardag in 2020 kreeg Jantje een wel heel speciaal cadeau: ze werd met vier meter verlengd. Op het breedste punt ging de zaag erin. Ruim een half jaar later en een lockdown verder verscheen het schip met een nieuw elan ten tonele.

Eigenaar
Marten Munstra
Land
Nederland
Boottype
brik
Thuishaven
Groningen
Bouwjaar
1930
Lengte
32.00m
Breedte
5.90m
Diepte
2.40m
Materiaal
staal