Amoras

De Lemsteraak “Amoras” is een 10.10 M. ontwerp van Skipshelling Blom te Hindeloopen en werd daar gebouwd in 1978 . De opdrachtgever was H. van Vught en gaf haar toen de naam 'Agatha Marie'.

De Lemsteraak werd in de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkeld uit de visaak die voor de visserij op de Friese binnenwateren dienst deed op het noordelijk deel van de destijds open Zuiderzee, tussen Lemmer en Den Helder. De aak werd gebruikt voor transport en opslag van de vis, en was voorzien van een (overdekte) bun op het voordek, die tot 2,5 meter groot kon zijn.

Om zijn snelheid werd de aak ook gebruikt voor het vervoer van andere (levende) vis, mosselzaad naar Zeeland en mosselen van Zeeland naar België (tot aan Brussel). Ze werden al vroeg in de 19de eeuw gebruikt voor het transport van levende paling naar Londen, waar de aken zelfs een eigen ligplaats hadden, deze aken waren wel grotere exemplaren. Hoofdkenmerk is, dat het volume van het voorschip groter en hoger is dan dat van het achterschip.

Toen het met de visserij snel achteruit ging werden zij, zoals de “Amoras”, gebouwd als jacht omdat het met de visserij snel achteruit ging na het afsluiten van de Zuiderzee.

Eigenaar
Paul Vanmeldert
Land
België
Boottype
platbodem
Thuishaven
Kalmthout
Bouwjaar
1978
Lengte
10.10m
Breedte
3.80m
Diepte
0.80m
Materiaal
staal