Amandine

De 'O.129 Amandine' is een grote middenslagtreiler die in 1962 te water gelaten werd. In de zomer beviste ze de gronden rond Zuid-IJsland en in de winter het Kanaal en de Noordzee. Vanaf 1974 werd de Amandine een echte IJslandvaarder.

Op 3 april 1995 voer de 'Amandine', toen de laatste IJslandvisser, voor de allerlaatste keer Oostende binnen en wierp voor de allerlaatste keer het anker. De bemanning stapte van boord, slikte een krop in de keel weg en ging zonder omzien naar huis. De laatste bladzijde in de geschiedenis van de Oostendse IJslandvisserij was definitief omgeslagen.

Op zondag 14 mei 2000 werd de 'Amandine' met 2 grote kranen op het droge gelegd voor het station. Dit was meteen ook de eerste editie van Oostende voor Anker. Richard Panesi, die de 'Amandine' bouwde, weigerde om aanwezig te zijn bij de drooglegging. Hij was boos. Volgens hem was het "een echte schande. Een perfect zeewaardig schip en moet in 't sop liggen". Pas jaren later ging hij toch eens kijken en was hij zelfs zeer tevreden over het resultaat. "Ze hebben goed werk geleverd".

Nu is het schip omgebouwd tot een museum over de ijslandvaarders. Voor het ogenblik is het echter gesloten voor renovatie.

Organisatie
Toerisme Oostende
Eigenaar
Stad Oostende
Land
Belgiƫ
Boottype
vissersschip
Thuishaven
Oostende
Bouwjaar
1962
Lengte
36.00m
Breedte
6.70m
Materiaal
staal