Emmanuel

In 1924 liet schipper Leendert Klootwijk de luxe motor Emmanuel bouwen bij scheepswerf van Gelder te Deest. Hij ging varen met vrouw en dochter- zij sliepen in de roef- en met zoon Leo die bij opa in het vooronder zijn onderkomen had. Leendert was particulier schipper en nam door heel Nederland vracht aan zoals graan, bieten en aardappelen. De hele familie woonde aan boord. Toen vader Leendert stopte met varen en met vrouw en dochter aan de wal in Numansdorp ging wonen...nam zoon Leo het roer over.

Leo ging -zonder bemanning - voor de Amstelbrouwerij te Amsterdam varen en de 1-cilinder gloeikop Deutz werd vervangen door een 6-cilinder Volvo Penta. De motor smeren was daarom niet langer nodig. Leo was een kleurrijk figuur....als hij ergens binnenkwam stond daar iemand. Zijn haar strak achterover in de brillantine en steeds met een Italiaans maatpak aan.

In 1977 is Leo overboord geslagen en verdronken in het Hollands Diep bij Strijen Sas. Een oud schipper èn oom van Leo - Aart de Winter -nam het schip in 1978 over. Het schip kon daardoor in de haven van Numansdorp, voor het huis van vader Leendert, blijven liggen. Het varen met vracht was nu voorbij. De Emmanuel werd hierna een recreatieschip en ging van vader Aart weer over naar zoon Jan de Winter. Met vrouw, kinderen , kleinkinderen en vrienden ging hij varen tussen Schiermonnikoog en Parijs, met veel plezier!

De Emmanuel is dus in de familie gebleven en heeft nog steeds Numansdorp als thuishaven.

Eigenaar
Jan en Annemarie de Winter
Land
Nederland
Boottype
luxe motorschip
Thuishaven
Dordrecht
Bouwjaar
1924
Lengte
19.20m
Breedte
4.20m
Diepte
1.10m
Materiaal
staal