De Ziet op u Zelven bestaat 140 jaar!

Precies 140 jaar geleden werd de “Ziet op u Zelven” als vrachtschip gebouwd, in Alblasserdam. Echter, pas 10 jaar geleden, in 2014, werd het schip geklasseerd als “Historisch varend Monument”.

In 1996 verwierf de huidige eigenaar het schip en restaureerde het naar de staat waarin het tussen 1910 en 1923 verkeerde. Nu is het vrijwel identiek aan hoe het er 100 jaar geleden uitzag. Bijna identiek, want dit jaar wordt het interieur van het vooronder nog verder onder handen genomen en zal het dan volledig gereed zijn.

De “Ziet op u Zelven” is één van de oudste nog varende schepen in België en tevens de laatste boeierschuit.

Om dit te vieren, zal het schip komende zomer deelnemen aan de erfgoed-jubileumtocht van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen. Deze vereniging bestaat 50 jaar en organiseert in Nederland in 2024 een uitgebreide vaartocht waar de "Ziet op u Zelven" een aanzienlijk deel van zal uitmaken. De tocht begint in Middelburg op 6 juli 2024 en eindigt in Hasselt op 20 augustus 2024.

De schipper en zijn schipperse hopen in maart en april de "Ziet op u Zelven" piekfijn in orde te krijgen, mits de weersomstandigheden het toelaten. Hun eerste reis zal naar "Oostende voor Anker" gaan.