Venetiaanse gondels kleuren Oostende voor Anker

Zelf meevaren met de Venetiaanse gondels? Inschrijven kan door te klikken op volgende link

Het thema van Oostende voor Anker is dit jaar Venetiaanse Scheepswerven. In een stad omringd door water spelen gondels al eeuwenlang een belangrijke rol om mensen en goederen te vervoeren langs de smalle en ondiepe kanalen. Venetië kent dan ook een rijke maritieme geschiedenis. Speciaal voor Oostende voor Anker verlaten de typische bootjes hun thuishaven en meren aan in het Mercatordok.

De gondels zijn al even onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse stad Venetië als de Eiffeltoren met Parijs. Bezoekers aan Oostende voor Anker krijgen van 1 tot 4 juni de unieke kans om de speciale vaartuigen met een lange geschiedenis te ontdekken. Tijdens het evenement zal je een niet alledaags zicht voorgeschoteld krijgen. De ‘gondola’s’ zullen immers ook rondvaren in het Mercatordok. Met drie types: Gondole del Settecento, Mussin ‘Albino’, Gondolino ‘Giorgio’ zal je dagelijks ook kunnen meevaren. De drie types hebben hun eigen specificiteit. Waar de ‘Gondole del Settecento’ ingezet werd als vaartuig voor rijke inwoners van Venetië, is de Mussin ‘Albino’ een typisch werkschip van de lagune. De ‘Giorgio’ is het meest gekend want het is het basisvaartuig van de hedendaagse gondels die ingezet worden voor de duizenden toeristen die Venetië overspoelen.

Naast een 3 traditionele vaartuigen die in het Mercatordok ter hoogte van de Stationsbrug aangemeerd liggen, zijn ook alle ambachten nodig voor de bouw van een ‘gondola’ aanwezig op het Sint-Petrus- en -Paulusplein.

De gondels beschikken dan ook over heel wat specifieke onderdelen met een bijzondere betekenis. Het meest iconische ambacht is het maken van de ‘Forcole’. Dit dolijzer wordt in één stuk gekapt uit notenhout en is heel belangrijk bij het roeien met de gondola. Het is een elleboogvormig stuk aan de zijkant van de gondola waar de riem van de gondelier in rust. Dit stukje staat inmiddels net als de gondel symbool voor Venetië.

Daarnaast heb je ook de Ferro da Prua. Dit is het metalen profiel dat vastgemaakt is aan de boeg van de gondola. Elk onderdeel van het boegbeeld heeft een van de namen van de Venetiaanse wijken.

In het ambachtendorp kan je zowel smeders als houtbewerkers en ambachtslui aan het werk zien die instaan voor de versiering van de vaartuigen. Je kan er deskundige uitleg krijgen over bijvoorbeeld de asymmetrische vorm van het vaartuig, nodig voor een gemakkelijke voortstuwing.