Vier dagen gratis muziekoptredens

Oostende voor Anker zet vier dagen in op een sterk muzikaal programma met doorlopend heel wat optredens vanaf 11.00 uur ’s morgens tot 19.00 uur. Alle optredens zijn gratis en dompelen de bezoekers meteen onder in de juiste sfeer. Er komen in totaal 25 groepen langs, goed voor een 70-tal optredens.

Er zijn drie podiums, aan de Mercator (Jan Piersplein), in de Vindictivelaan en op het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Tussen de muziekgroepen zitten ondertussen al enkele vaste waarden die soms al vele jaren naar Oostende afzakken zoals Chiens d’Mer. Deze band brengt uptempo folk uit Noord-Frankrijk. Chiens d’Mer ontstond op een zwoele zomeravond op een kaai in Duinkerke. Ze brengen een heel eigen interpretatie van maritieme traditionele liedjes, maar ook eigen werk over verre zeeën en zeemeerminnen. Ook The Hot Rats stonden al vaker op Oostende voor Anker. Het is een Britse folk- en rockgroep. Hun repertoire is eerder Keltisch en Oost-Europees.

Elk jaar zijn er ook nieuwe groepen zoals de Silver Darlings uit het Verenigd Koninkrijk. De groep bestaat uit 6 vrouwen met een sterke stem, afkomstig uit Southend-on-Sea, in het zuidoosten van Engeland. De stad heeft 's werelds langste pier en is doordrongen door de geschiedenis van de visserij. Ze zingen prachtige harmonieën afkomstig uit traditionele zeemansliederen, zowel in het Engels als in het Frans. Hun optreden is aanstekelijk en energiek. Puur plezier en een streling voor het oor.

Het programma zit verder nog vol van folk, rockfolk en shantykoren. De shanty’s werden gezongen op de grote zeilschepen die op de wereldzeeën vaarden. Omdat de bemanning vaak gelijktijdig dezelfde handeling moest uitvoeren zoals het hijsen en strijken van de zeilen of het lichten van het anker, zongen ze ritmische liedjes, shanty’s genaamd, waardoor zowel de kwaliteit van het werk als de sfeer aan boord verbeterde. Een van de matrozen was de voorzanger, “de shantyman”. Hij zong luid, ritmisch en met een groot improvisatievermogen iedere strofe, waarna het refrein door de bemanning werd meegebruld.

In de schaarse vrije tijd zaten de zeelieden aan dek en zongen over het harde leven aan boord. “Het leven aan boord van grote schepen was bijzonder zwaar. De mensen vergeten dat tegenwoordig. In de tijd van Nelson sliep de bemanning met soms 30 man in hangmatten in een slaapzaal. Om hun miserie te vergeten zongen ze shanty’s. In België is er maar één shantykoor uit Blankenberge. De groep is bijna even oud als Oostende voor Anker”, licht curator Hubert Rubbens toe. Het Shantykoor Blankenberge bestaat uit een 40-tal leden, uitgedost in de typische zeemansplunje van het vissersvolk aan de Vlaamse kust. Naast de traditionals brengt het Shantykoor Blankenberge de typische Vlaamse zeemansliederen uit de roemruchte IJslandvaart.

Ook Shantygroep Kimber's Men uit het Verenigd Koninkrijk mag je niet missen. Kimber’s Men werd opgericht in 2001 door de muzikanten bootsman Neil Kimber, scheepskok John Bromley, scheepsdokter Joe Stead en scheepsmatroos Roger “Tonky” Hepworth. In 2005 verliet Roger hen voor het eeuwige oosten toen hij overleed aan kanker. De groep zou nooit meer dezelfde zijn, want ze misten de persoon, zijn vriendschap en zijn uitzonderlijke ballades op zijn gitaar. Om zijn herinnering in ere te houden, blijft de groep zingen op maritieme festivals.

Er staat ook heel wat lokaal talent op het podium zoals Marine V. Deze Oostendse coverband neemt u mee op sleeptouw en brengt uw dansbenen alvast in beweging. Dit alles met stijl gebracht door Willy Wullok, Mister Mussel, Ronny Rolmops en Tiny Toengsje, onder leiding van uw zeekapitein, Capt’n Mc Naughty.