Libertijn

Met een paar potloodstrepen op een servetje tekende de heer P.A. Sipman uit Driehuis in het plaatselijke café ooit de simpele contouren van een negen meter lange grundel. Een hoge kop om de golven te trotseren, een flinke opbouw met forse ramen voor voldoende stahoogte en licht, een gebogen gaffel en zwaarden. Ziedaar , een traditioneel zeilscheepje voor de recreatievaart was geboren. De waardering voor het ontwerp, dat destijds zo uit de losse pols leek te komen, is opmerkelijk genoeg na al die jaren nog steeds groeiende.

Baarda Jachtbouw in ‘s Gravendeel maakte vanaf 1964 de moderne versie van de grundel. Het stalen schip, dat met z’n dooskiel een diepgang heeft van slechts 80 cm is een echt familie schip. Met zijn relatief klein zeiloppervlak en hoge boorden is het betrouwbaar op de golven. Onze zeegrundel 'Libertijn' is in 1974, in licentie gebouwd, door de gebroeders Loose uit Made.

De zeegrundel heeft vier à vijf slaapplaatsen en een doordachte inrichting waarbij de kombuis aan stuurboord tegenover de dinette geplaatst is. De kuip is hout betimmerd en in het motorruim ligt een twee cilinder Volvo Penta motor, eveneens bouwjaar 1974, met een vermogen van 23 PK. De motor is in 2018 geheel gereviseerd.

Al met al een schip zonder veel uiterlijk vertoon, dat rust en traditie uitstraalt; geknipt voor mensen die geen haast hebben en willen genieten op het water.

Eigenaar
Mieke van der Made & Evert Visser
Land
Nederland
Boottype
klassieke zeilboot
Thuishaven
Dordrecht
Bouwjaar
1976
Lengte
9.00m
Breedte
3.30m
Diepte
0.70m
Materiaal
staal