Oostende voor Anker is een ideale uitstap om kinderen te laten kennismaken met de wonderen van de zee en de scheepvaart. Een bezoek aan één van de grote schepen spreekt meteen tot de verbeelding, maar daarnaast valt er nog heel wat te beleven om de kleinste bezoekers een boeiende dag te bezorgen. We geven graag enkele tips mee voor de kleine matrozen.

Kinderverhalen: 'Marco Polo en het geheim van de zijdedraak' door Doris Klausing

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de Oostendse auteur Doris Klausing een kinderverhaal geschreven. 
Drago, ooit een machtige prins, was verliefd op prinses Jade, de lievelingsdochter van Keizer Khan van China. Maar Drago was een bedrieger en stal het geheim van de zijdedraad en gaf het door aan 2 paters. Keizer Kahn sprak een vloek uit over Drago  die onmiddellijk veranderde in een zijde spuwende draak. Drago was kwaad en ontvoerde prinses Jade. Omdat ze niet zou vluchten, omwikkelde hij haar met zijdedraden. De Keizer was doodongelukkig en ten einde raad verzocht hij Marco Polo om Jade uit de klauwen van Drago te bevrijden. Zal Marco slagen in zijn opdracht? Brengt hij Jade terug naar haar vader? En, wat gebeurt er daarna met Drago? 

Elke dag om 11.00, 14.30.00 en 16.00 uur op de Hydrograaf.

Kapitein Nemo op zijn Nautilus

Arthur van Poppel heeft een technisch hoogstandje gebouwd, “de Nautilus”. Door middel van wielen, hendels, kettingen en tandwielen is deze muziekkunstenaar in staat om een complete one-man-band te creëren. Je zal versteld staan van de ingenieuze speelwijze, het functionele gitaarspel, de glasheldere stem en de vrolijke uitstraling.

Op 1 juni van 12.30 tot 18.00 uur, op 2, 3 en 4 juni van 11.30 tot 18.00 uur.

Demonstratie reddingstechnieken 

relyOn Nutec Belgium voorziet elke dag om 14.00 uur een demonstratie reddingstechnieken en overleving in het Montgomerydok. 

RelyOn Nutec is ’s werelds toonaangevende aanbieder van veiligheidstrainingen op diverse niveaus in organisaties gericht op overleven en het aanleren van de hiervoor benodigde vaardigheden. Het bedrijf heeft een vestiging in de haven van Oostende. 

Garnaalpelwedstrijd voor kinderen

Wie wordt de garnaalpelkampioen bij kinderen?  De handelaars van de vistrap organiseren een wedstrijd om de snelste peller te vinden. 

Afspraak op 3 juni van 14.30 tot 16.30 uur. Inschrijven kan aan de Vistrap op de Visserskaai.

ontdek samen de ambachten

Op het Sint-Petrus- en -Paulusplein zijn er tijdens het festival heel wat ambachtenslieden aan het werk. Dit is ideaal voor kinderen die willen zien hoe pakweg een smid vroeger te werk ging. Je kan er bovendien ook varen met een bootje met afstandsbediening.

Oostende voor Anker-Zoektocht met James

Laat je in aanloop naar en tijdens Oostende voor Anker samen met James onderdompelen in de wereld van boten, schepen en oceanen. James woont in de vuurtoren Lange Nelle. Daar heeft hij goed zicht over de stad Oostende. Hij weet als geen ander wat er gebeurt in de haven en wil zijn tips en kennis dan ook graag met jou delen. James houdt alles bij in zijn notitieboekje, maar een zware storm blies al zijn notities weg! Help je mee zoeken waar hij het boekje kan terugvinden? Op de achterzijde vind je een plan van Oostende. Volg het parcours, zoek de stickers bij alle deelnemende zaken en noteer de letters die bij de juiste morsecodes staan om de locatie van James z’n notitieboekje te ontdekken!

Je kunt de gratis zoektocht ophalen bij Toerisme Oostende of in het infopunt van OVA op het Sint-Petrus- en -Paulusplein?

Kapitein Panekazak: jouw maritieme gids door Oostende

Deze stadsgids is het ganse jaar door beschikbaar, maar kan zeker ook tijdens Oostende voor Anker een meerwaarde zijn om je kids te entertainen. Samen met zijn twee scheepsmaten, een boegmossel en een maritieme beterweterschapper, neemt kapitein Panekazak je tijdens de unieke audiotour mee naar de mooiste en interessantste plekjes van de stad. Duik mee onder in een hoorspel van Het Geluidshuis dat Oostende op een hele nieuwe manier laat zien, maar vooral laat horen.

Kapitein Panekazak is ideaal voor matrozen tussen 8 en 12 jaar. De applicatie kan gedownload worden via de App Store of Google Play. Unlock de wandeling via een aankoop in de App Store voor 5,49 euro.